Производство мляко – март 2020 г

0

време за прочит:2,5 минути

Данните за производството на мляко за месец март от всички видове животни, които се доят в България са публикувани. За закъснението този път може да се каже,  че има причини, която я знаем всички и няма да я споменаваме за да напусне по бързо нашето ежедневие.

През месец март 2020 г млекопреработвателните предприятия са преработили 61 112 т краве, овче, козе и биволско мляко. Единствената ферма за магарешко мляко, сама си преработва млякото и вероятно няма информация за него. С други думи произведено е в повече от месец февруари 8614 т., и това се дължи най-вече на получените в повече от февруари 967 т овче, козе и биволско мляко. При кравето мляко имаме също увеличение с 7593 т.

Всъщност реалното увеличение е само с 3777 т, защото февруари е с два дни по-малък от март. Все пак нашите фермери проявиха истински героизъм, защото март беше най-тежкият месец по отношение пандемията. След 10 март никой не знаеше какво да прави, налучкваха се наредбите и заповедите, търсеше се точната формула за спадане на напрежението. Имаше и сътресение на изкупната цена на суровото мляко надолу. Разходите се увеличиха по отношение дезинфектанти, работна ръка, консумативи, фуражи, лекарства.
Все пак имаме една стара поговорка, която гласи – „в мътна вода се лови рибата.”

Увеличението на количеството мляко се дължи също и на благоприятните климатични условия и по големия брой отелвания. В сравнение с миналата година, през март т.г е получено в повече 4225 т краве мляко и 120 т овче и биволско мляко.

Съвсем нормално е при повече преработено мляко да има и повече сирене  – плюс 680 т в сравнение с февруари. В сравнение с март миналата година разликата е 786 т в повече за тази година. При маслото нямаме големи разлики, нито в сравнение с миналата година нито с предните два месеца. Производството се върти около 85-90 тона месечно.

Произведени са през март и 1259 т имитиращи сирена, което е в повече с 322 т  от м. Февруари. В сравнение с миналия март увеличението е с 212 т. от тези цифри не трябва да си правим изводи, че сме увеличили консумацията на такива сирена. Една част от това сирене се изнася също.

Като заключение може да се каже, че независимо от ненормалната обстановка за работа, жестоката пандемия която връхлетя животновъдите, те успяха да се концентрират и увеличат производството в сравнение с февруари тази година и миналата година.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [228.62 KB]

Източник: ММ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук