Уругвайските “ножици” пристигнаха

0

време за прочит: 2 минути

В материала Европа и кризата: Испания споменахме, че испанските овцевъди очакват уругвайците да им острижат овцете. Знаехме, че австралийците, англичаните, дори и руснаците са добри стригачи. За уругвайците знаем много малко, дори нищо. Чували сме, че това е страната с най-малка корупция и най-много футбол и до тука. Оказва се, че уругвайските „ножици” са най-добрите стригачи в света.

Не случайно 250 уругвайски стригачи, заобиколиха короновируса и пристигнаха миналата сряда в Испания, за да острижат голям брой испански овце..
Започват от провинцията Замора в която се отглеждат около 550 000 млечни овце и като се добавят тези за месо броят им ще достигне 700 000 глави овце, на които стригачите ще трябва да премахнат вълната през следващите седмици.

Уругвайците откриха стрижбата в град Корезес и са демонстрирали способностите си, като всеки от тях е остригвал около 180 овце на ден. Всяка остригана овца им носи по няколко евро. Стригачите се наемат вече 18 години от една испанска компания, която отчита, че тази година заради обстановката вече имат закъснение за стригане със 150 000 овце по малко от миналата година.
Шефа на обслужващата фирма е наел 39 от 250-те временни работници от Латинска Америка и има четиринадесет други наети преди това специалисти, посочи, че тазгодишната кампания ще продължи до 20 юли, по-късно от обичайното поради коронавирус.
Този бизнесмен обяснява, че липсата на испанска работна ръка се дължи на факта, че “никой не иска да го прави”, защото това е тежък труд, който изисква практика и умения, така че проблемът, възникнал тази пролет поради затварянето на границите, може да се повтори в края на лятото, когато се извършва втората стрижба за годината.
Той също се оплака, че осемте големи испански компании, които са наели самолета за пристигането на стригачите от Уругвай, трябваше да платят 2,115 евро за билет на всеки работник, докато за останалите пасажери е взето по 400 евро за пътуването.
През следващите два месеца стригачите ще пътуват от град на град, от ферма на ферма за да „разголят” овцете за лятото. Традиционна задача, която се поддържа не от цената на вълната, която е символична и едва ли отчита приходи.
В следващия материал ще ви разкажем за Уругвай.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук