2 част: От серията: Козе мляко – при консумация трябва ли да се вари

време за прочит: 5 минути

2 част – Какви заболявания на козите са опасни за хората Домашните кози рядко понасят болести.

Рискът човек да се зарази от козе заболяване е минимален, но не е напълно изключен. Ето защо последователите на теорията за задължителното кипене и настояват да се обработват продуктите преди употреба.
Какви заболявания може да получи човек от коза?

Енцефалит. Това заболяване е най-опасното. В същото време козите не страдат от него: животните стават носители на инфекция в резултат на ухапване от кърлеж,  или ухапване от други насекоми. Можете да идентифицирате заболяването, като направите   лабораторно изследване.

Бруцелозата. Често срещано заболяване с инфекциозен характер. Протича безсимптомно и засяга главно жените. Той заразява цялото тяло на животното, така че опасността за хората е не само млякото, но и месото.

Болка на краката и устата и некробацилоза. Тези заболявания са вирусни и могат да засегнат всички видове говеда. Характерни прояви на заболяването са язви по копитата, устната лигавица и влагалището. Те са заразни и водят до смъртта на животните.

Важно! Единствената защита на човека срещу такива заболявания е топлинната обработка.
Правила за кипене. Кипящото мляко помага за унищожаването на вредните микроорганизми, които влизат в продукта отвън или се образуват в него. Но при неправилно боравене рискът от загуба на хранителна стойност се увеличава.

При варене на продукта трябва да се спазват следните правила: За да заври, вземете емайлирани съдове или съдове с незалепващо покритие. Налейте няколко супени лъжици вода на дъното на съда: това ще предпази течността от изгаряне. След като водата заври, налейте млякото. Не трябва да ври. Максималната температура на нагряване да не е по-висока от +75 градуса. След като загреете млякото до максимална температура, го извадете от печката и го поставете в студена вода. При температура от +75 градуса вредните микроорганизми умират. Ако доведете млякото до кипене, в него ще бъдат унищожени полезни вещества и казеинът ще се изпари. Бързото охлаждане помага да се предпази продукта от киселини.

Кипящото мляко помага да се унищожат вредните микроорганизми, които влизат в продукта отвън. Друг начин, по който можете  термично да обработвате козе мляко, е да къкри във фурната. Методът е по-сложен, но помага да се поддържат максимални ползи и придава приятен кремообразен вкус.

Как да къкри мляко: Изсипете продукта в фаянсов съд. Налейте вода на дъното на тавата и поставете съдовете с мляко. Загрейте фурната до +75 градуса (за това трябва да използвате кухненски термометър). След загряване охладете бързо в студена вода.

Не се препоръчва използването на метал, за предпочитане е стъкло или керамика. Забранено е повторното загряване на продукта. Топлинната обработка трябва да се извършва на газова или електрическа печка, микровълнова фурна унищожава полезни вещества. Максималното време за обработка не трябва да надвишава 5 минути. Основната препоръка на лекарите и диетолозите е използването на прясно козе мляко. Но ако се съмнявате в качеството на продукта, той трябва да бъде обработен непременно по-дълго време.

Основната препоръка на лекарите и диетолозите е да се използва прясно козе мляко

Козето мляко не се препоръчва за приготвяне на зърнени храни. Добавянето на зърнени храни, плодове и други съставки, както и високата температура на обработка водят до значително намаляване на ползите от продукта.

Козе мляко за деца и новородени. Въпреки високата стойност на козето мляко, то трябва внимателно да се прилага в диетата на бебето. Имунитетът на малкия организъм все още е слаб, следователно, освен употребата на такова мляко, може да причини сериозни вреди на здравето на детето.

Козето мляко съдържа много мазнини, с които детското тяло не може да се справи. В резултат на това възниква чревно разстройство. Освен това могат да се появят стомашни болки и метаболитни нарушения.

Не се препоръчва да се прилага козе мляко на дете до 9 месеца. Дори ако майката има проблеми с лактацията, в ранна възраст е по-добре да използвате адаптирани бебешки рецепти. След като детето навърши 1 година, си струва да му давате  варено мляко.
Как да изберем козето мляко: За разлика от кравето, козето мляко не е толкова често срещано. Не можете да го купите в обикновен магазин. Такъв продукт трябва да се търси в специални магазини или на пазари.

Козето мляко трябва да се закупува само от доставчик и да е с доказано качество. Качеството на продукта трябва да отговаря на санитарните стандарти и да се потвърждава от сертификат за ветеринарен контрол. Когато купувате козе мляко от непознат продавач, трябва да изискате документи за срока на годност на продукта, както и за здравословното състояние на козите и условията за тяхното поддържане. Струва си да опитате продукта сами. Наличието на неприятен вкус и мирис може да показва заболяване или недостатъчна хигиена на животните.

Съхранение на козе мляко. Козето мляко има кратък срок на годност и висока степен на чувствителност към условията на околната среда. Нарушаването на правилата за неговото съхранение може да доведе до образуването на вредни микроорганизми в него, които могат да бъдат вредни за здравето.
Основни условия: Замразяването е забранено. Да се ​​съхранява в стъклен, пластмасов или керамичен съд. Винаги затваряйте съдовете с продукта. Максималният срок на годност на продукта в хладилника е 24 часа.

Заключение: Преди да използвате козе мляко, трябва да се уверите в неговото качество. За ваша собствена безопасност се препоръчва топлинната обработка на продукта в съответствие с всички стандарти.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук