Ку-треска

време за прочит: 3 минути

Вчерашния ден ни изненада с 14 случая на Ку-треска  регистрирани в област Габрово. Огнището е  в област Габрово. Това са селата Крамолин, Ловни дол и Саботковци.
Става дума за ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма.

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване.Ку-треската се причинява от Coxiella burnetii. Коксиелите спадат към облигатно вътреклетъчните бактерии. Те могат да преживяват различно дълго време извън гостоприемникова клетка и проявяват висока устойчивост в околната среда. Коксиелите могат да се изолират от кърлежи, животни и хора.

Ку-треската е широко разпространена зооноза – основен източник и резервоар на инфекцията са животните. Заболяването циркулира в природата, като се предава чрез кърлежи или други механизми между кози, овце, гризачи, птици, риби и др. Важен източник на инфекцията са домашните животни – кози, овце. Основен начин за заразяване при човека е въздушно-праховият – чрез инхалиране на аерозоли от заразени животни или прахови частици. Заразяване може да настъпи и по фекално-орален механизъм – чрез консумиране на недобре термично обработено месо от заразени животни. Възможно е и заразяване при ухапване от заразен кърлеж – трансмисивен механизъм.

В голяма част от случаите първичната Ку-треска протича с разнообразни оплаквания или безсимптомно и завършва с оздравяване. Тъй като коксиелите са вътреклетъчни бактерии обаче е възможно част от тях да останат да се размножават в макрофагите на имунната система, при което се развива хронична инфекция. Изходът от инфекцията зависи от клетъчно-медиирания имунитет и имунната компетентност на индивида.

Рискови групи за заразяване с Ку-треска са професионални работници в сферата на животновъдството, кожарската и млечната индустрия, хора, населяващи селските райони. Инфекцията с Ку-треска варира в твърде широки граници – от безсимптомно протичане, до фатален край. Инфекциите могат да се разделят на остри и хронични.

Острата Ку-треска може да протече безсимптомно или с разнообразни клинични прояви. Най-често клинично проявените случаи протичат с остро самоограничаващо се фебрилно заболяване и силно главоболие, което преминава за 1-2 седмици. Температурата може да се задържа постоянно висока или да има интермитентен характер – с периоди на нормализиране. Друга изява на инфекцията може да бъде първичната атипична пневмония. Тя започва остро с повишаване на температурата, главоболие, отпадналост, втрисане. Появява се суха кашлица, болки зад гръдната кост, задух. Може да има благоприятен изход или тежко протичане.При преглед находката не е богата. Могат да се чуят сухи хрипове при аускултация. На рентгенова снимка могат да се видят единични засенчвания и данни за плеврален излив. При малка част от болните към клиничната картина може да се добави и бързопреходен обрив с различна характеристика. Инфекцията с коксиела може да протече и с клиничната картина на остър вирусен хепатит – гадене, повръщане, потъмняване на урината, пожълтяване, повишаване на чернодробните ензими и на билирубина в кръвта. Могат да се засегнат и други органи и системи и да се развие миокардит и перикардит, серозен менингит и др.

Хроничната Ку-треска се изразява с възпалителни изменения и увреждания на различни органи и системи – васкулит, миокардит, инфекции на опорно-двигателния апарат – артрит, остеомиелит и т.н.

Лечението на Ку-треската зависи от начина на протичане, тъй като една част от инфекциите протичат безсимптомно и не се диагностицират. При потвърждаване на диагнозата е задължително антибиотичното лечение с препарати от групата на тетрациклините, хинолоните или макролидите. Лечението трябва да продължи поне 2-3 седмици и да бъде в ефективни дози и по лекарско предписание.

Препоръчително е населението да е запознато с разнообразните начини на заразяване и да спазва мерките за предпазване. Задължителен е и строгият ветеринарен контрол над домашните животни. По възможност е добре да се ограничава контактът с тях. При работа с животни е задължително използване на ръкавици, очила и предпазно облекло. На хора, изложени на висок риск, може да се приложи ваксина.

Източник: Ку-треска, Q-fever – Medik.bg

2 КОМЕНТАРИ

  1. Тия от БАБХ и министерството на земеделието няма да спрат.Още ли не сте го разбрали сменят се постоянно министри във всички министерства и никаква промяна. До кога майчице България до кога ти още кръв и сълзи ще лееш.

  2. Гошо сайта ли збърка? Тука не ти е Светия синод на БПЦ! Кви са тия лигавщини сълзи, сополи, майчице? Я се стегни! Бъди мъж, а не тролска плюнка!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук