1 част: От серията: Козе мляко – при консумация трябва ли да се вари

Трябва ли да варя козе мляко, какви заболявания на козите са опасни за хората,

Млякото от домашните кози е здравословен продукт. Той се абсорбира лесно, не предизвиква алергична реакция и съдържа много ценни вещества. Може да се използва при хранене на бебета, като съставът му е подобен на кърмата. Топлинната обработка води до унищожаване на някои полезни свойства. Но яденето на суров продукт може да бъде нездравословно.

Ползите от козе мляко

Полезността на козето мляко се крие в неговата хранителна стойност.
Продуктът е ценен с високото си съдържание: витамини (A, C, D, PP, група B); минерални вещества (калций, желязо, йод, фосфор, мед, калий, цинк и др.); аминокиселини; полиненаситени мастни киселини.

Казеинът присъства и в млякото.

Рядко се среща в други храни. Казеинът има благоприятен ефект върху метаболитните процеси, а също така нормализира процеса на храносмилане и състоянието на чревната микрофлора. В млякото на кози съдържа много мастни киселини, така че се смята за повече мазнини, отколкото кравето мляко. Но тези киселини се разграждат бързо и лесно се усвояват от организма. В същото време продуктът е диетичен и практически не съдържа алергени. Ето защо е полезно да го давате на малки деца и хора с лактозна недостатъчност.

Козето мляко е диетичен продукт, на практика не съдържа алергени.

Показания за употребата на козе мляко: нарушение на храносмилането; анемия; липса на калциеви или костни фрактури; стресови ситуации или нервно напрежение; период на възстановяване след раждане, операция или сериозно заболяване; кърмене. Млечните продукти се използват широко в козметологията. Той е част от много маски за лице, маски за тяло и маски за коса. Такива продукти помагат за овлажняване на кожата и подхранване с хранителни вещества. Млечните суровини са не по-малко популярни в готвенето. От него се приготвят сирене, извара и други млечни продукти. Защо варенето е важно Цялата стойност на продукта се запазва, когато се използва прясна. Но висококачественото мляко може да бъде гарантирано само в собствените им домакинства.

В голям град е трудно да намериш свеж продукт с добро качество, когато го купиш стояло е поне няколко часа след доенето на козата. В такива случаи трябва да се внимава за безопасността на храните. Кипенето се извършва с цел унищожаване на вредни микроби и бактерии в продукта. Но в същото време като дезинфекция, топлинната обработка унищожава някои от хранителните вещества. На първо място, преработката на мляко унищожава витамините от група В, както и А и С. Калция и фосфора се превръщат в неразтворима структура и не се абсорбират в човешкото тяло.

Важно! Решението дали да се вари продукта или не, всеки взема сам. Ако прясното мляко се закупува от надежден доставчик и е с високо качество, тогава е по-изгодно да го използвате сурово. В случай, че вземете продукт със съмнителна свежест и качество, по-добре е да се защитите и да го сварите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук