Йод вместо тор

време за прочит: 1 минута

Допреди двадесетина години нямаше никакъв проблем, човек да си купи тор на безценица и да си натори градинката или лозенцето. Сега стана така, че торта си е направо безценна. От село трудно можеш да си вземеш, защото вече почти няма да се отглеждат животни по къщите. Ако има голяма кравеферма, тя си събира торта и си прави метан. Тогава трябва да отидете до някой голям магазин или до пазара и купите чувалче от 10 кг с тор. Цената е супер добра, а и трябва да го носите до дворчето си. За де не се сблъскате с  проблема тор, може да си наторите зарзаватите в саксии или засадени на няколкото квадратни метра заграбени от дворчето, след като прочетете тази статия.

„Йодни торове” за домати и чушки – рецептаЗеленчуците могат да се възползва от свойствата на йода, който действа едновременно като антисептично и бактериално средство, както и като допълнителен универсален тор. Йодното торене може да се извърши за култури като домати, чушки, краставици или зеле, но и за ягоди.

Най-простата рецепта за йодно торене е да се приготви разтвор от чиста вода, в който се добавят капки йод. Концентрацията трябва да бъде 40 капки йод до 40 литра вода за торене на домати, краставици и чушки. Полейте с половин литър разтвор  всяко растение, след появата на първите цветове. Йодното торене се повтаря през 3-4 седмици (не по-рано).

Торене на зеле – Същият разтвори от 40 капки йод на 10 литра вода могат да се използват за торене на зелевата реколта. Торът се прилага през периода, когато започва формирането на главите. Изсипете по един литър йоден разтвор на всяко растение (торенето се извършва след обилно напояване).

Торене на ягоди – Ако се планира листно торене на ягоди, пригответе по-разреден разтвор: 10 капки йод на 10 литра вода. Пръскането на растенията се извършва 3 пъти на сезон, на интервали от 10 дни.

Рецептата на това торене е взето от „Рецептите на баба”, така че редакцията не носи отговорност при евентуално повреждане на растенията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук