Ние коментираме вашите коментари: Фермерите проговарят

0

време за прочит: 3 минути

Сайтовете са създадени освен да дават информация, но и да се провеждат дискусии, да се чуват мнения, становища, предложения. Ние сме посещавали доста чужди сайтове, но никъде не срещаме такива изказвания каквито има по нашите сайтове. Там се гледа да се реши проблема или допълни. Ние знаем,че днешния ден е тежък за говедовъди и овцевъди. Цените на суровото мляко са под себестойност, кризата е голяма и трудно може да се предвиди нещо или реагира на момента.
Както в друг наш материал казахме, след първият шок от вируса, много наши „бизнесмени“ бързо се “усетиха” и започнаха да ловят риба в мътна вода. Ако не знаете от 11 май започва проверка за фалшиви дезинфектанти. Как бихте си обяснили това.

Ние разбираме фермерите, че са ядосани на ниските изкупни цени в момента на суровото мляко и може би е правилно.
След публикуване на нашия статия

Цена на козето мляко

получихме коментар от козевъда г-н Димо Димов – “какво ме интересува на Хорхе колко му плащат козето мляко. В България какво се плаща, и че няма цени даже и смешните стотинки които плащат”.

След което последва и нашия отговор:

Овцевъд § Козевъд: Уважаеми Димо Димов. Така казват много животновъди: -Не ни интересуват другите. Защото не ни интересуват другите, затова сме на този хал.
Защото нищо не ни интересува, ще ви свалят още цените и пак ще си говорим същите приказки. Ние искаме да даваме точна информация, за да се знае какво се плаща в другите държави.
Би трябвало вече да се е разбрало, че след 13 години в ЕС изпълняваме всичко, което се реши в Съюза. Цените на суровината е пазарна и ако можем да избистрим водата всичко ще е наред.
Би било интересно да научим вашето виждане за цената на козето мляко – изкупна цена за кг мляко козе в момента, колко според вас трябва да се плаща, себестойността на кг мляко, субсидията която вземате, колко кози отглеждате, имате ли работници и всичко друго с отглеждането на козите.
Очакваме тази информация която ще публикуваме веднага.

Господин Димов, бе изключително любезен и ни отговори веднага.
Ако има повече животновъди да говорят и да се чуе и техния глас, може и да се получи нещо.

Димо Димов: В България няма браншова организация която да договаря цените с млекопреработвателите,така и не съумяхме че трябва да се направи такава организация,за да устоява нашите интереси.В Гърция започва сезона на 15април,и приключва 15септември. Млякото се договаря м.февруари и всеки си прави сметките………Себестойността при мен е около 0,60 ст,имам расови животни и храня и лято и зима…. ..не може да ми плаща 0,60 като краве при масленост 5,3-5,5 .На колеги им го взимат на 0,45 ст ако благоволят да го вземат.Реалната цена е 1-1,10 лв при нашите фуражи,лекарства и консумативи.

Аз отглеждам Кипърско шами, 250 броя,в процес на строеж на собствена мини мандра, вкарал съм доста средства,заработени навънка много евро и няма да оставя някой Мурджо прекупвач да прави лев на гърба на хорицата.Цялото ми семейство е включено в работата във фермата,въпреки че работим и другаде. Имаме един работник и  на практика работим за мандраджиите.

Овцевъд § Козевъд: Ние благодарим на г-н Димов за точното изказване, в което могат да се разберат много от проблемите на козевъдите, и за явните и за тези, които могат да четат между редовете.
Все пак, ще се опитаме да коментираме повдигнатите въпроси от г-н Димов.

Вярно е, че в Гърция организациите договарят цените на млякото. Преговорите започват още ноември предната година и приключват в края на февруари. В Испания разбрахте, че организациите също играят важна роля. Доколкото сме запознати, у нас има няколко браншови организации. Едната е НОКА, другата е ОБЖ и може би още няколко на районен принцип.
НОКА хвърля силите да организира производството на млечни продукти с тяхна марка и от мляко на членовете на организацията. Като цяло за бранша, не се е седнало на масата с млекопреработвателите за една достойна цена на козето мляко. Истината е тази, че тези 60 стотинки или 45, които се дават сега за кг козе мляко са просто смешни на фона на цената на козите млечни продукти в магазините.

Другият важен въпрос е за прекупвачите. В много райони изчезнаха, но все още съществуват. В Румъния им казват самсари /невестулки/. Те бяха „царете“ на агнешкия бизнес. Тази година овцевъдите приеха да не им се дават агнета, елиминираха ги и взеха добри пари за агнетата.
Лошото е, че съществуват млечни самсари у нас.
И все пак да завършим с нещо хубаво. Разбрахме, че в семейната си ферма г-н Димо Димов отглежда овце от породата Кипърско Шами. За тази порода сме публикували материал, който може да прочетете и да се възхитите на тези прекрасните животни. Ще се обърнем към г-н Димо Димов с молба, да ни изпрати малко снимки на козите от стадото си и да ни разкаже нещо за породата.

Най-красивата коза в света – Шами

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук