Нова Зеландия: Ръководство за овце – агнета

0

време за прочит: 3,5 минути

Определено, през последните години се сблъскваме с някои прости неща, които ги правят другите.
Те имат ръководства /справочници/ за многото неща, които вършат във фермите. Потрябва му на фермера да се увери, че трябва да направи нещо и отваря справочника. Скоро публикувахме такъв Справочник за подсукването в www.govedovad.com

Всмукване на мляко в млечна ферма: одит на фермата

От миналата година в Австралия се изпълнява програма за консултации по всички въпроси свързани с животновъдството по интернет за отдалечените ферми, използвайки се електронни справочници.

Например, последният справочник в Нова Зеландия е направен да подготвя фермерите за следното: Повечето производители на овце в Нова Зеландия и  Великобритания държат агнета една  година, за да се заплодят като едногодишни, но това означава загуба на 12 месеца доходи. Сега икономиката убеждава някои да преосмислят своята развъдна политика. С доброто управление и хранене, агнетата могат да дадат потомство на възраст 12 месеца, казва независимият специалист по овце Кейт Филипс. Невероятно нали. Оказва се обаче, че някъде го правят.

Разгледайте

Г-жа Филипс и Кейти Брайън, старши мениджър за трансфер на знания в AHDB, очертават  ключовите съображения за агнене на млади овце:

 1. Агнетата трябва да бъдат добре отгледани, за да постигнат пубертета и трябва да достигнат 60-70% от нормалното си телесно тегло преди разгонването . Трябва да изберете по-силни агнета, вероятно от добре отгледани близнаци, за чифтосване.
 2. Овцете-Агнетата трябва да растат с 200-250 г на ден до шест седмици след заплождането.
 3. Използвайте опитни кочове, а не мъжки шилета или кочлета на 18 месеца.. Използвайте кочове пробници – един за група от 100-150 овце- агнета. Тези кочове трябва да стоят 14 дни в стадото преди да вкарате основните кочове. Някои фермери оставят пробниците и три седмици в стадото. Не е нужно да се казва,че щом са пробници трябва да имат престилка, която да не позволи покриването на овцата-агне..
 4. Оставете разплодните кочове само за един цикъл, , но това зависи от решението на фермера. Един добър коч би управлявал 50 овце-агнета, но може и по-голямо съотношение, тъй като овцете-агнетата не е толкова задължително да се заплодят всичките, както при зрелите овце.
 5. Овцете-Агнетата също имат по-кратък период на разгонване от по-старите овце, защото по-късно започват да се разгонват.. Агнетата, родени сравнително рано през сезона, обикновено се разгонват по-рано през годината, отколкото агнетата, родени по-късно, отчасти поради по-голямата си телесна маса и отчасти поради възрастта си.
 6. Изберете порода при която агненето протича лесно. Агнетата не трябва да се раждат с големи глави или плешки.
 7. . Шест седмици след заплождането, растежът трябва да се забави до около 130 г на ден, до шест седмици преди агненето.
 8. Подхранвайте правилно. Бременните овце-агнета все още растат и затова имат по-високи хранителни нужди от овцете; По време на ранната и средна бременност агнетата се нуждаят от около 20% повече храна от зрелите овце, за да поддържат растежа си.
 9. Жизненоважно е да сканирате на осем седмици след заплождането овцете-агнета, за да идентифицирате животни, носещи повече от едно агне. Също така да идентифицирате  небременните и да се вземе решение дали да се продават за клане или да се запазят за разплод през следващия сезон. Реалистично не бихте очаквали повече от 80% да бъдат бременни.
 10. Уверете се, че овцете- агнетата са с оптимална оценка за състоянието на тялото три шест седмици преди да започне агненето.
 11. Не прехранвайте овцете агнета през последните седмици преди агнене. Агнетата трябва да се хранят само за поддържане на бременноста, а не за растеж, така че хранете както бихте хранили зрели овце със същото тегло, ако не спазите това ще си създадете проблеми при агненето
 12. Овцете-агнета също са по-малко агресивни при храненето и трябва да се хранят и управляват отделно от старите овце-майки..
 13. Всяка овца-агне, носеща близнаци, трябва да се управлява отделно през последните шест седмици от бременността.
 14. Ако овцата-агнето носи близнаци, то след раждането трябва да задържите само едно, в противен случай двете агнета ще окажат прекалено голям натиск върху майката – това ще се отрази на състоянието на тялото и бъдещите и показатели и скоростта на растеж на агнетата. Това също ще направи младата майка по-податлива на мастит и увреждане на вимето, тъй като производството на мляко е малко при агнетата.
 15. Отбивайте агнетата по-рано на възраст 10-12 седмици, за да предотвратите отслабването на младата майка. на тялото.
 16. Проценти при сканирането
 • Ялови: 19,5%
 • Единични: 68%
 • Близнаци: 12%
 • Тройки: 0,5%

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук