Млечните продукти – поне 10 причини да ги включим в менюто си

време за прочит: 3,5 минути

Разговори като „пийте мляко, бъдете здрави“, чуваме от детството. Въпреки това, колкото по-стари станем, толкова по-често забравяме за млечните продукти, но напразно, защото ползите от тях са много по-големи, отколкото от друга храна, която редовно се консумира от нас. Разбира се, тази статия не е за тези, които имат индивидуална непоносимост към млякото, но ако организмът го приема добре, предлагаме 10 основни причини, поради които трябва да използвате млечни продукти.

  1. Попълване на калциевите резерви – Млечните продукти са шампиони по калций. Този микроелемент е необходим за нас, за да поддържаме костите в добро състояние. Ако тялото го получи в необходимото количество, тогава ноктите ни, както и зъбите стават здрави и красиви, ако не, те се счупват и ексфолират. Чаша нискомаслено кисело мляко ще ви осигури една трета от дневния си прием на калций. Достатъчно количество от него се намира и в изварата с ниско съдържание на мазнини и сиренето.
  2. Консумираме протеин – Млечният протеин (казеин) се усвоява от организма много по-добре от месото. За сравнение: месният протеин се усвоява с 60-70%, докато той се усвоява дълго време, докато млечният протеин се усвоява с около 95%, а времето му за храносмилане е много по-кратко. Тъй като в днешно време много хора имат храносмилателни проблеми, казеинът е бягство от проблемите с червата. Рекордьорът по съдържание на протеини е извара с ниско съдържание на мазнини (18 g на 100 g продукт). И дори в една чаша нискомаслено мляко  съдържа 17% от дневния прием на протеини.
  3. Здравословни мазнини – Една от основните грешки на много отслабване е пълното изключване на мазнините от диетата. А те, между другото, са ни необходими за поддържане на менструалния цикъл, както и добро състояние на кожата и косата. Разбира се, най-добре се избягват тези мазнини, които се намират в шоколада и сладкишите, но млечните мазнини в разумни количества могат да донесат значителни ползи за организма. Млечната мазнина е биологично пълноценна, съдържа необходимите витамини и изпълнява защитната функция на организма.
  1. Витамин D – Витамин D е един от най-важните за организма и често ни липсва. Но той ни е нужен за укрепване на костите, защита от рак и нормализиране на кръвното налягане. Разтвор може да е мляко с ниско съдържание на мазнини, обогатено с витамин D – редовната му употреба ще ви позволи да забравите за много здравословни проблеми.
  1. Метаболизъм – Млечните продукти, особено млечните продукти с нисък процент мазнини, съдържат транпалмитолеинова киселина, която спомага за ускоряване на метаболизма, нормализиране на нивата на холестерола и инсулина, като същевременно намалява риска от диабет. Само една чаша кефир ще насити организма, ще ускори храносмилането и ще помогне за борба с излишните килограми.
  1. Нормализиране на храносмилането – Млечните продукти, особено кефирът, имат способността да регулират работата на червата. Млечнокиселите бактерии, съдържащи се в него, възстановяват чревната микрофлора при всякакви разстройства, нормализират биохимичните реакции и физиологичните функции на организма.
  1. Контрол на теглото – Млечните продукти помагат за регулиране на теглото не само защото подобряват метаболизма, но и защото са доста задоволителни, а при ниско съдържание на калории ви позволяват да забравите за храна за няколко часа, като същевременно обезкуражавате желанието да ядете сладки и мазни храни. Ако сте искали сандвичи преди лягане – изпийте чаша мляко, не само няма да се оправите от това, но, напротив, по време на сън тялото ви ще усвоява храната по-активно.
  1. Мускулна тъкан – Млякото се счита за един от най-добрите начини за изграждане на мускул. За любителите на силовите тренировки, мечтаещи за силни телета и преса за облекчение, млякото може да бъде основа за приготвяне на здравословни и вкусни протеинови шейкове, в които можете да добавите яйчен белтък и всички видове плодове или плодове.
  1. Нормализиране на налягането – Проучвания на испански учени показаха, че хората, които редовно консумират млечни продукти, са с 54% по-малка вероятност да получат хипертония от тези, които не ги включват в диетата си. Само две чаши обезмаслено мляко на ден оказват значително влияние върху кръвното налягане, като го доближават до нормалното.
  1. Намаляване на риска от много сериозни заболявания – Включването на достатъчно количество млечни продукти в диетата може значително да намали риска от много сериозни заболявания, вариращи от диабет до рак. Млечната диета може да бъде лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт и предотвратяване на рак на стомаха.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук