Изхранване на козите

Много важен компонент за печалбата или загубата на една ферма е стойността на  фуража за храна на животните. Най-вече от него се определя и себестойността на продукцията, защото другите определящи я фактор трудно могат да бъдат променени – например енергия, труд, данъци и др.

Засега нямаме такава система за следене цената на фуражите. Дали пък мандрите нямат такава система и да дават цена на „гребена на вълната“ – разбира се това беше шега. Много добре щеше да бъде, ако животновъдите имаха подобна информация.

Всъщност, то нямаме и за цената на млякото и всеки си казва, колкото му отърва.

 Какви са цените на дажбите при козите в Испания.

Цената на пълната дажба при козите за мляко  в края на юни са 210,16 евро на тон, което означава цена, много подобна на 210,93 евро, записана в края на май. Това са данните, показани от платформата за информация при Министерството на земеделието, рибарството и храните (MAPA), в която се изчисляват  дажбите  при млечните кози.

 Този текущ разход е с 1,5% по-нисък от 213,30 евро на тон, регистрирани през същия месец миналата година, което показва тенденция към намаляване.

 В допълнение към изчисляването на пълната дажба, платформата за информация показва и данни за цените на комбинираните фуражи, които са последвали подобна динамика.  Май приключи с 228.03 евро на тон. Еволюцията от година на година е много подобна, тъй като през юни 2019 г. цената беше 228,74 евро, така че през последната година тя е намаляла с 0,8%.

 Цената на комбинираните фуражи при овцете за мляко е 226,62 евро на тон в края на юни, което показва месечно намаление с 0,5%, тъй като май приключи с цена от 227,79 евро на тон. По отношение на еволюцията през годината има леко увеличение, тъй като през юни 2019 г. цената беше 225,94 евро на тон, така че покачването е 0,3%.

 Що се отнася до разходите за пълната дажба, настоящата ситуация остава на исторически ниски нива през последните две години. Сегашната цена е 191,20 евро на тон, така че през последния месец тя е намаляла с 0,5%, тъй като започва от ниво от 192,10 евро на тон. Освен това през юни 2019 г. тя е 198,90 евро, така че междугодишното намаление е 3,9%.

Пълна дажба – включва всички използвани фуражи при изхранването на животните.

изт: Editorial Diversity

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук