Рога и Копита – Още факти за овцете

0

Гергьовден. По-старите го помнят, като и празник на животновъда. По младите го знаят като празник на армията. Трети пък си празнуват името Георги, което е едно от най-разпространените имена в България, а и по света. И при трите случая обаче на трапезата винаги има печено агне, дробсърма, пресен чесън, овче кисело мляко и някъде млякото е допълнено с ягоди. От всички изброени хранителни продукти и алкохолните – не /ги изброяваме, нека всеки да си избере според вкуса/ сякаш най-важното е печеното агне в тавата.
Ето защо ще разкажем нещо интересно за овцете.


Според световните рекорди на Гинес, най-старата овца, която някога е живяла, е била на 28 години и 51 седмици. През живота си тя е произвеждала 40 агнета. Починала  през 1989 година в Уелс.

Втората по продължителност на живота си овца е Лъки. След като е починала през 2009 г. на 23 години, рекордите на Гинес потърсели нов шампион.  Това  е овцата, наречена Метуселина. Тя е живяла на остров Люис и Харис, близо до брега на Шотландия.
Възрастта на чернокожата овца била записана на ушния ѝ маркер. Когато починала през 2012 г., тя е била на 25 години и 11 месеца. Тя никога не е получила титлата „най-стара овца в света“, тъй като нейният собственик никога не е кандидатствал за признаване в организацията за водене на записи.  За съжаление,  смъртта й не била естествена, Метуселина можеше да надрасне рекордьорките. Овцата обаче е паднала от скала и почива.

През 2019 г. една овца остава в капана на скалите. Канадски турист намиращ се в залива Pembrokeshire забеляза овцата във водата.   Мъжът веднага прави опит за спасяване на овцата. Забележително е, че овцата остава спокойна и дори позволява на мъжа да я издърпа обратно на скалата. Действията на мъжа са заснети с камера и много хора са го възхвалявали за действията му. И са ги определили, като мили и героични. На това място дълбочината на водата е била до три метра.


 Най –старата сперма.

През 1968 г. университетът в Сидни замразява спермата на елитни мериносни кочове. Партидата е стояла петдесет години в съд с течен азот. Тъй като се смяташе, че това е  най-старата сперма в света, учените бяха любопитни да видят как времето е повлияло на нейното качество.

След като се размразява, спермата е била толкова активна, колкото сперма замразена преди година. За да се тества за плодовитост, 56 овце са били осеменени изкуствено. От тях раждат 34 и процента е 61, срещу 59% при овце осеменени с сперма на една година.  Агнетата били здрави, но по-набръчкани от нормалното потомство на мериноса. Тази черта е наследена от техните бащи, които са живели по време, когато мериносите са били отглеждани, за да имат повече гънки. Повече кожа означавало повече вълна.

По-късно, започва да се води селекция за намаляването им, защото затруднявало стригането и увеличавали проблемите с вредителите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук