Дали веганската вълна ще ни преобърне?

1

Собствениците на селскостопански животни трябва да се страхуват да прочетат последните новини за успеха на веганските храни.
Съвсем наскоро американският Beyond Meat /Beyond Meat, който е производител на месни продукти на растителна основа в Лос Анджелис, основан през 2009 г/ направи брилянтен старт на фондовия пазар. Тази компанията, която предлага заместители на месо, е оценена  на стойност от 4 млрд. долара.  Британската инвестиционна банка Barclays вижда алтернативният пазар на месо през следващото десетилетие с общ обем от 140 млрд. долара. Според Barclays, веганските алтернативи за месо биха могли да съставляват около 10% от световния пазар на месо след десет години.

Анализаторите на банката виждат три основни фактора зад тази тенденция:

  • Поради обсъждането на климата и повишаването на екологичното съзнание на потребителите, аспекти като устойчивост и опазване на околната среда са в основата на хранителните навици. Потреблението на по-малко месо от животни води до намаляване на потреблението на енергия.
  • Тези, които ядат алтернативи на растителна основа, допринасят за повече хуманно отношение към животните, продължават анализаторите.
  • Третият фактор е повишаването на здравната осведоменост на населението. Веганските месни продукти се считат за по-здравословни, защото не съдържат холестерол и по-малко ненаситени мастни киселини.

Анализаторите обаче ясно посочват рисковете. Някои алтернативи на месото могат да застрашат човешкото здраве, ако например се смесват много изкуствени добавки. Друг проблем е по-високото съдържание на натрий.

Според консултантската компания AT Kearney, лабораторното месо ще стане още по-важно от билковите продукти, тъй като ще бъде по-сходно с натуралното месо. Бъдещият пазарен дял се оценява на 35% до 2040 година.

източник: Beyond Meat

1 КОМЕНТАР

  1. Абе я ми ги даите тези вегани за една седмица на моита работа ще проядът не месо ами и пръс

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук