Европа и кризата: Швейцария

0

време за прочит: 1 минута

Швейцария е една малка подредена държава. Страната не е членка на ЕО, но спазва много от правилата за страните членки. Ако някой не знае, Швейцария е водеща по отношение на говедовъдството. На миналогодишното Световно първенство по говедовъдство, швейцарска крава стана шампион. За последните десет първенства швейцарците имат пет световни титли. Екипите и взеха много първи места.

Швейцария – страната на победилия социализъм ли е

Икономиката се влоши много по-рязко от средата на март, отколкото се очакваше в началото на кризата причинена от коронавируса. Според  дирекция “Икономическа политика” (Seco), досега е загубена четвърт от производителността в страната.
В различни сектори, като индустрията и хотелиерството, провалът е над 80 процента, докато търговията на дребно и транспортът досега са загубили от 50 до 60 процента от производителността си.
Двата текущи отрицателни сценария на Seco са, че сега приема по-тежка рецесия, отколкото се смяташе досега, в която възстановяването “също може да се забави”.
Това би довело до спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 7,1 или дори 10,4%. Икономистите от “Секо” също  определят нивото на загуба на БВП поради кризата от короната. 
При „евтиния“ базов сценарий загубата на БВП в края на 2021 г. би била около 30 милиарда швейцарски франка спрямо нивото в края на 2019 г.
При сценария „V рецесия“ загубата на БВП нараства до около 90 милиарда швейцарски франка, а „L рецесия“ ще означава загуба на БВП от 170 милиарда евро. 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук