Европа и кризата: Испания продава агнета

време за четене: 1,5 минута

Многократно сме правили класация на овцевъдните страни по броя на отглежданите животни. След излизането на Великобритания от ЕС, едноличен лидер по отношение броят на отглежданите овце и кози е Испания. Това са над 10 млн. овце и поне 6-7 милиона агнета за реализация. Доста са нали. Точно преди Великден, кривата на заболяването  от COVID-19 беше на най-високата точка. Испанците, дори не почувстваха, че има празник. Нацията беше по къщите и в болниците. Сега обаче кривата тръгна надолу и агнетата също тръгнаха на „пътешествие“.

Спасението дойде от празника на мюсюлманите – Рамадан, за който испанците вече са изнесли над 250 000 агнета.

Празника Рамадан, който започна днес и ще продължи до 23 май, е важно облекчение за трудната ситуация на испанския пазар на овце. Ситуацията се  влоши още повече след началото на март с обявяване на извънредно положение и затварянето на веригата Horeca (хотели и ресторанти), които са важен канал за продажби на агнешко месо.

Нещата към днешния ден имат друга визия – над 250 000 глави са изнесени на различни кораби, напуснали пристанища Картахена и Тарагона. Основната дестинация тази година е Саудитска Арабия, която тази година е нов купувач и се превърна в най-важния пазар за испанските овцевъди, с почти 125 000 купени агнета през първото тримесечие на 2020 г.

Либия, която през последните години е основният вносител на испански агнета, остава много активен пазар, въпреки, че търсенето намаля леко, до голяма степен поради сложното вътрешно положение.  През първото тримесечие либийците са купили близо 40 000 агнета, което е с около 25% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г.

Другите купувачи са  Йордания с около 15 000 купени животни и Ливан, за където са заминали около 12 000 животни.

Очаква се в близко бъдеще да се отворят и пазарите на Кувейт и Катар, за които работят в последно време, фермерските организации и Министерствата на Испания.

С други думи, испанците успяха да се справят в един от най-тежките моменти за страната. Но всички знаете поговорката: имаш крава (в случая – овца)  пиеш мляко.
ЕС

1 КОМЕНТАР

  1. Не сме длъжни да им ги взамаме , ние си имаме наши породи които също не са лоши .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук