БАБХ: БГ агнешкото е със син печат

0

ВРЕМЕ ЗА ПРОЧИТАНЕ: 4 МИНУТИ

Първият от празниците мина – Великден. Следват Гергьовден, 24 май и още няколко по-малки празника. Агнешкото пак ще бъде на „мода“ /дано овцевъдите да не са продали всички агнета, защото има и такива слухове/. Ние също се присъединяваме към призива-консумирай българското. Особено сега, във времето на кризата именно купувайки българските продукти, ще подкрепим нашите фермери. Но има и друго – българското си е много вкусно. В тази връзка, може да прочетете какво казва д-р Шумова по въпроса, как да познаваме българските агнета и други напътствия когато пазаруваме.

 Инспекторите от БАБХ са на първа линия, за да осигуряват качествена и безопасна храна, дежурни ще има и по празниците, казва д-р Мариана Шумова в интервю за Вестник СТАНДАРТ

На сайта на БАБХ е публикуван списък с регистрирани производители и Гражданите могат да подават сигнали за нередности на горещ телефон  070012299

Д-р Мариана Шумова е заместник-изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Един от ресорите й е дирекцията „Контрол на храните“ при Централното управление на БАБХ.

– Как ще се следят кланиците и фермите, от които потребителите могат да си купят на място агнешко месо?
– На територията на страната има 65 кланици, които са в 24 области. Най-голям е броят им в област Сливен – 7. Те има право да колят дребни преживни животни – агнета и ярета. Кланиците подлежат на постоянен ветеринарен контрол. С оглед на предстоящите празници и предполагащото се засилено клане на дребни преживни животни, контролът е завишен още. Проверява се съпроводителната документация на живите животни, съответствието на заявените агнета или ярета с действително пристигналите в кланицата. Важно е да отбележим здравната маркировка, която е с цел по-голяма информираност на българския потребител. През 2019 г. е въведено правилото, че печатът, който гарантира, че е извършен преглед на месото на закланите дребни преживни от български стопанства, е със син цвят. А агнета и ярета, заклани в български кланици, но с произход от други държави членки, да са с печат с червено мастило. Така че всеки потребител може да направи информиран избор при пазаруването и нека това бъдат нашите български агнета.
Във връзка с очакваното засилено търсене на агнешко месо клане може да се извършва и във ферми. Условията за това са фермата да бъде регистрирана като животновъден обект по реда на член 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Допуска се клане само на дребни преживни животни, които са собственост на фермера, а месото е предназначено за лична консумация на купувача. Информация за фермите има във всяка Областна дирекция по безопасност на храните. Тя трябва да бъде информирана 24 часа преди клането, за да бъде осигурен официален ветеринарен лекар, който да извърши преглед на закланите агнета. Персоналът е задължен да спазва всички санитарно-хигиенни изисквания, както и да се ползват лични предпазни средства. Трябва да се внимава и да не се допусне вторично замърсяване на месото с остатъци от дейността. С цел да се гарантира безопасността на добитото месо, закланите животни се предават без излишна забава от фермера на крайния потребител.

– Как се проверяват вносните агнета при мерките на извънредното положение?
– Инспекторите на границата извършват засилени проверки, като всяка пратка се проверява за остатъци от ветеринарномедицински препарати и замърсители на околната среда.

– Как се контролира онлайн търговията с хранителни продукти, която се засили по време на извънредното положение?
– В помощ на потребителя и във връзка с извънредното положение, БАБХ публикува списък с български производители и преработватели, като се даде възможност за директна доставка на пресни български продукти до адрес.
В списъка са събрани координатите на производители, регистрирани по Наредба № 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Те произвеждат мляко и млечни продукти (кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, извара и масло), яйца, мед и обект за преработка на птиче, телешко и свинско месо.
Преработвателите, включени в списъка, обработват основни суровини от животински произход – кланици, месопреработватели, млекопреработватели и пакетажни за яйца.
Третата група производители предлагат плодове и зеленчуци, както и посевен и  посадъчен материал. Важно е да отбележим за потребителите, че на сайта на БАБХ ще намерят само регистрирани производители и преработватели, които подлежат на официален контрол.

– Как хората могат да съобщават, ако имат съмнения за нарушения?
– За улеснение на гражданите имаме горещ телефон, на който могат да се подават сигнали за нередности –  070012299. Сигналите могат да бъдат подавани и през онлайн платформата на сайта на БАБХ, към която има възможност да се прикачват документи и снимки, ако гражданите разполагат с такива. По време на празниците в областните дирекции по безопасност на храните в отделите „Контрол на храни“ ще има дежурни служители. Списъците са поставени на видно място в областните дирекции. Ако установят нередност, хората могат да се обадят – инспекторите ще са на разположение в рамките на шестчасов работен ден.

– За какво да внимават хората, когато пазаруват?
– Бих посъветвала потребителите да пазаруват само от регистрирани търговски обекти. Те трябва да следят храните да са в срок на годност. Тази година празниците са и малко по-специални във връзка с извънредното положение. Правилата за дистанция, носенето на предпазни маски и ръкавици, миенето и дезинфекция на ръце са също изключително важни.

източник: БАБХ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук