Постановлението за вериги от магазини е факт

0

време за прочит: 3 минути

В Държавен вестник бр. 37 от 21.04.2020 г е публикувано ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 70 ОТ 14 АПРИЛ 2020 г. за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България, в търговските обекти, представляващи вериги от магазини.
След още 14 дни започва и изпълнението на постановлението. 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Както му е реда, постановлението бе прието след напрежение при производителите и преработвателите на селскостопанска продукция. Имаше отпор и то доста остър от страна на браншовата организация на „веригите” магазини.
В крайна сметка, разума сякаш надделя, страните седнаха на масата и заявиха пред обществото, че почват работа по изпълнение на постановлението. Голямата цел е през периода на кризата, да се помогне на нашите производители на селскостопанска продукция, чрез някои инструменти на пазара от рода на рекламата, по богат асортимент на наши, родно производство хранителни продукти и може би най- важното произведени от българско мляко, месо, наши оранжерии и градини.

За първи път в официален документ, се говори за продукти направени от наше мляко. Това е едно предложение на НСГБ, което председателят Димитър Зоров характеризира така:
– “Най-после  българският потребител ще има възможността  и гаранцията да получи млечни продукти от 100% българско мляко, така гласи и постановлението, според което 90% от млечните произведения в големите търговски вериги трябва да са българско производство и да са произведени от 100% българско мляко.”

И тук идва първата въпросителна. Ще може ли да се отсее българският млечен продукт произведен у нас и от наше, произведено в България мляко от българския продукт, произведен пак в България, но с вносно мляко. Тук  Чл. 2. (1) е безкомпромисен. Следват и 90-те% зареждане на млечните рафтове с български млечни продукти. Голяма отговорност, както за качество така и за количество. В документа има още много добри каузи – заплащане на продуктите до 14 дни, не се изискват никакви плащания във връзка с предлагането на продуктите за продажба.
В постановлението е казано, че хранителните продукти по ал. 1 и 2 се закупуват директно от регионалните производители, което означава, че т.н прекупвачи или самсъри /невестулки/ както им казват в Румъния, ще бъдат елиминирани.

Постановлението на практика дава старта на едни нови взаимоотношение между нашите производители и търговците. Определено, фермерите ще трябва да започнат да работят по един нов начин, където няма да има компромиси. Вероятно сега ще се обсъдят детайлите с „веригите”, които ще са доста претенциозни. Организациите на производителите, които сякаш сега ги има само на книга, ще трябва да се появят най-после на бял свят и да започнат да действат.

Много е важно, каква ще е ситуацията в края на годината по отношение на това постановление. Ако то заработи, всички ще са доволни и без проблем поставеният срок до края на годината може да падне и да се продължи да се работата по тези правила. Ако не се получи, всички страни ще чакат новогодишните салюти за да прекратят договорите.

И накрая, фермерите да не забравят, че влизат в един бизнес с веригите, които са опитни бизнесмени и действат по безкомпромисните правила на бизнеса.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук