Успешен първи „рунд“ за овцевъдите

4

време за прочит: 2 минути

Преди един месец, нашите овцевъди започнаха да мислят сериозно за реализацията на агнетата. Много от тях си представяха, че ще се повтори миналата година, когато бе намерен баланс на пазара по най-важното – цената на агнетата. Изведнъж обаче се появи вируса, който още повече засили притесненията на овцевъдите по отношение на реализацията.
Имаше напрежение по отношение вноса на агнета от Македония, но със сполучливи намеси на МЗХГ и НОКА, в рамките на правилата, това не се случи. Не пристигнаха  и нито румънски нито гръцки агнета.
В много наши статии сме казвали, че с това поголовие на агнета, не ни трябва никакъв износ. Времето го доказа. В продължение на доста години обикаляме половината арабски страни и нашите комшии и все не можем да изнесем някое и друго агне.

Големите страхове за падане на цените, повлечени от световната криза не се оправдаха. Изкупните цени, на някои места бяха по добри и от миналата година . Може да се каже,че средната цена се въртеше около 4.60 до 5лева и нагоре при покупка на едро и твърдо 6 лева за агнета от фермите. Факта,че не сме чули гласа на овцевъдите да искат подкрепа означава,че първият „рунд“е спечелен. Остават още два- Гергьовден и 24 май. Дано да могат да си продадат агнетата.


Какво се случи при румънските ни колеги.
Много пъти сме казвали, че Румъния се нарежда на второ-трето място в ЕО, след Испания и рамо до рамо с Гърция, които отглеждат по близо 10 милиона овце. Тази година румънските овцевъди успяха да се преборят със самсарите /невестулки/ – така се наричат прекупвачите. Те направиха обща фронт тази година срещу  самсарите и цената на агнетата не падна. Масовата цена на която се купуваха агнетата бе 5.20 лева до 5.60 лева. Килограм трупно от фермата се продаваше на 10-11 лева.

Председателят на румънската овцевъдна организация  казва:
– “Крайният потребител, винаги  е уважавал земеделските стопани и тази година плати правилната цена. И двете страни са доволни. Има и лоша новина. Това е сигнал, който получаваме от износителите на агнета, които казват, че страните, които са били лоялни клиенти на Румъния, не са проявили такъв голям интерес през този период.“

Друг овцевъд коментира:
– “Тази година преди великденските празници продажбите на агнетата вървиха добре,  в сравнение с миналогодишната  кризата. Сега обаче почувствахме много осезателно  кризата причинена от пандемията на новия коронавирус, и се почувства присъствието му на пазара – намаляване на продажбите. Разговарях с няколко колеги и те бяха доволни, както от интереса на купувачите, така и от цената. Продажбите се извършваха предимно от фермата и повечето клиенти са старите, които познаваха овчарите и останаха лоялни, връщайки се година след година. Има много, колеги които имат  непродадени агнета, и те трябва  да изберат  опцията да оставят  агнетата да сучат. Други, са свикнали да съхраняват агнетата за през лятото до мюсюлманските празници за износ.  Чакаме да видим какво ще се случи. Пандемията силно повлия на износа”.
За Овцевъд & Козевъд – Костел Чита, Букурещ

 

 

 

4 КОМЕНТАРИ

 1. Какво му беше успешното прекупвачите ни натиска ха на 5лв да даваме агнетата но никой не натиска производителите на фуражи да продават на по ниска цена

 2. Сега – тая публикация е напълно спекулативна ,подигравателна ,популистка ,невярна ,лицемерна ,или не зная коя е най точната дума ,щото от тези изброените от мен са меко казани ,как може да го наричате първи успешен рунд ,това е тотален провален рунд за овцевъдите ,това е извиване на ръце да дават агнетата на 5 лв. ,при себестойност 10 лева за кг. живо тегло ,като няма конкуренция никаква така се получава ,де еба ваща мама и гадове долни управляващи де еба… Ей ,че утепам някой ей ,че резна гръкляна на някой некадърник ,трябва да се режат гръкляни и на управляващи ,и на тия некадърници и измамници дето уж защитават нашите интереси…

 3. Ей на вес – животновъдите угода няма. Като сте ревнали само за субсидии.
  Как не ви е срам бе- хората нямат работа, нямат спестявания.
  И на вас ви е трудно, но ако закъсате – имате и мляко и месо – на първо време.
  А я да видим един “прост” чиновник – според вас – какво ще прави ако закъса.
  Ами да бяхте учили бе, поне едно средно специално да бяхте хванали –
  ама там няма субсидии.
  Стига сте ревали че настройвате обществото против съвестните животновъди, а такива надявам се има.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук