Шевиот – порода за месо

време за четене: 5 минути

Ако искате издръжлива овца, която може да процъфтява дори при неблагоприятни условия, идеалната овца за вас е породата Шевиот. Тя е еволюирали в  шотландските планински район и по необходимост трябвало да процъфтяват без надзор от човека и да търси храна на дива и бедна земя. При тези условия овцете обикновено се агнят сами, а новородените агнета оцеляват от почти чудотворната си способност да стават, да бозаят и бягат само минути след раждането си.

Агнетата от сегашния Шевиот все още правят точно това – ставане, кърмене бягане само минути след раждането.
Дългогодишен фермер отглеждащ овце от тази порода в планините на Западна Вирджиния, разказва, че има овце, които могат да агнят на дъното на стръмен хълм в три фута сняг, при по-ниски температури, без подслон и да дефилират с двойка близнаци на следващата сутрин. Като чуете тази история, сигурно ще си помислите: „Сигурно го прави! Ще повярвам в това, когато го видя“. Фантазията бързо се превръща в строга реалност, когато и други овчари отглеждащи овцете Шевиот ви разкажат същото, как са виждали овцете да вършат това  пред собствените им очи.
Агнетата от Шевиот са силни по рождение и имат способността да стават и бягат само минути след раждането. Овцете имат силен защитен инстинкт към агнетата си, имат много мляко и се грижат изключително добре за малките си.

Търговски производител на овце разказва, за проблеми с лешоядите и алигаторите, които притеснявали овцете му по време на агненето и убивали малките.  Лешояди също биха нападнали новородените агнета, преди да станат да бозаят или бягат, и са виждани да отнасят агнетата почти по същия начин, както ястребите. Тези лешояди обаче не смеят да нападнат стадото  когато в него има няколко коча.

 Овцете от Cheviot North Country са интелигентни, самостоятелни, находчиви и сред най-здравословните и дълго живели породи. Част от тази самостоятелност се засвидетелства от дългогодишен овчар, който коментира: „Шевиот е единствената порода овце, която някога съм виждал да гони куче от пасището“. Това, че е продукт на двеста години селекция,  чрез оцеляване на най-силните, все още се отплаща на хората отглеждащи овцете от тази порода.

 ПРОИЗХОД от Шотландия – През 1791 г. сър Джон Синклер довежда 500 овце на хълмовете Хевиот близо до английската граница в графствата Кейнес и Съдърланд в северна Шотландия. Той нарича тези овце “Хевиоти” на името на хълмовете в района.  Предполага се, че тези овце са били кръстосвани с кочове Лестър. През 1912 г. животновъдите от Кейнес и Съдърланд създават Асоциацията на животновъдите  за да могат да правят  изложби и продажби. През 1945 г. тази организация е реформирана в дружество по овцевъдство за регистрация, износ, промоция и подобряване на породата.

Овцете Шевиот за първи път са внесени в Северна Америка през 1944 г., това са десет овце и два коча в колежа MacDonald, Квебек. Тези животни са били подарък на канадските животновъдите от шотландски колеж. Овцете обаче се представили отлично по време на оагването и отглеждането на агнетата и след няколко години канадците изпращат в Шотландия експерт от министерството да закупи 50 овце и няколко коча. Това е началото. След това следват няколко самолета и доста овце с корабите акустират в САЩ и Канада.

Породата овце Шевиот е много привлекателна и бдителна порода. Те имат голямо компактно тяло с чисто лице и крака са с фино гладко покритие на кожата.
Те имат дълъг римски нос и обикновено чиста глава, без вълна по нея.Цвят –бял до тъмно кремав

Тегло на породата- 79-102кг

Вълна- имат плътно  руно, което е без къдрици. Тя е доста гъста на пипане

Пубертет- от 5 до 12 месеца

 

Страна на произход: Шотландия
Други имена: не
Размер на породата: Голям
Главна цел: Месо и вълна
Темперамент: Най-вече лесна за манипулиране,.
Идеален климат: Топлина, Студ,
Здравословни проблеми? Не са известни здравословни проблеми

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХРАНЕНЕтТО НА МАЛКИТЕ  И МЛЯКО

Овцете раждат веднъж годишно и произвеждат достатъчно мляко, за да отгледат агнетата си. Обикновено нямат проблеми с агненето  и са любезни нежни майки.

Те имат средно 90% агнета дори при най-интензивни и екстремни условия на околната среда.

Естрален цикъл: 17 дни / 13 до 19 дни
Период на бременност: Обикновено около 150 до 155 дни, но повечето

бременности са 152 дни

Агнета / 1 и по редкия случай 2 (близнаци)
Период на кърмене: Обикновено около 150 до 240 дни, но повечето

са кърмени до 180 дни

Доене от: 4 до 6 седмици след агненето
Качество на млякото: Добър, количество  достатъчно
Мляко Идеално за: Агнета

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук