Идва ред и на стрижбата на овцете

време за четене: 2+1

Агнилната кампания почти свърши, според овцевъдите безпроблемно. Ама то и зима си нямахме.
Продажбата на агнетата ще се решава тази седмица и започва доенето на овцете. Съвсем скоро, в края на май ще започне и стригането на овцете. Най-неприятната кампания за овцевъдите. Едни мургави братя им извиват ръцете с десетките си изисквания и заплахата, че ще си отиват. След това почва въртенето на телефоните някой да им купи вълната за жълти монети.

Все пак е бъде интересно, как се стрижат овцете в някои евро страни. Например в Швейцария. И там се отглеждат овце. Не си мислете, че само се карат ски и правят часовници.

свързани статии:
При лошо отношение към животните – намеса на полицията

Още като ученик  Ремо Фелдман стриже овцете на  фермерите.  Сега е вече на 30-години и е усвоил технологията на стригане в Нова Зеландия. Той е бил на другия край на света четири пъти през сезона от декември до март, освен практиката, той е посетил няколко курса по стригането на овце. Хватката му е твърда, но не груба. Той държи главата на овцата с лявата ръка и хваща десния преден крак с дясната. Рев и животното седи отзад, тялото му се облягва на краката на Ремо Фелдман.

В началото на професионалната си кариера той придружава други групи за стригането на овце като служител. Сега вече  има фирма с двама служители по договор за през пролетта и есента. През останалата част от годината той пътува сам.
„Не бих могъл да изпълня натоварването през сезона без служители“, обяснява Фелдман. Единият му служител е стригач от Франция и миналата година е в първата десетка на Световната ранглиста за стригачи.

Двамата професионалисти трябва да острижат около 730 овце в рамките на два дни.  Това означава над 180 животни на ден за всеки.  Между 3 и 5 минути руното трябва да падне и това над 9 часа на ден. Хванете една 60 кг овца 180 пъти подред и я поставете на гръб, това е подвиг на силата.
Според Фелдман е важно и доброто облекло. Кръстът трябва да бъде покрит и често  носи  колан. Добрите обувки също са важни. Върху работните си обувки слага един вид кожена обувка, която напомня на индийски мокасин. Това предотвратява подхлъзване.

Когато е бил ученик, баща му отглеждал 80 бр овце. Когато става в осми клас остригва първата си овца.
Познанията му като автомеханик му помагат да конструира  ремарке за стригане на овце.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук