Отглеждането на кози – лесен и печеливш бизнес

време за четене: 3 минути
Козеферма – голяма, модерна, компютаризирана …. един модел за съжаление все още за България – в бъдещето.
Вероятно, нито един продукт, не е заобиколен от толкова много легенди, както козето мляко. Самият Зевс бил подхранван от коза! Авицена препоръчва да се пие козе мляко, за да се поддържа по-голяма яснота на ума. Хипократ го третира като манна небесна за консумация. Списъкът на чудодейните  свойства на козето мляко е дълъг и може да се продължи.
Потенциалният пазар е доста голям: деца с алергии към краве мляко, пациенти със стомашно-чревни заболявания, хора, които се грижат за здравето си, и дори вярващи аскети, които се придържат само към козето мляко.
Пазарната ниша за производство и продажба на домашно козе мляко, не само не е развит, но е празен. Омагьосаният кръг около бизнеса с кози  се формира преди всичко от нежеланието на преработвателите да се обвържат с него. Няма големи доставчици. Да се ​​събира от частния сектор е скъпо и млякото ще бъде мръсно и малко. От своя страна потенциалните инвеститори са отблъснати от липсата на обработка и липсата на специалисти, които да могат да ръководят проекта.

Тези технологии, които сега се предлагат както от нашите козевъди, така и от някои производители на оборудване за доене, могат да бъдат описани като спомен от миналото.
По  някаква причина ново възникващите нови  стопанства първоначално са ориентирани към производството на продукти с голям марж, за ограничена група потребители. Мисля, че сега е моментът да напълним пазара с обикновен козе мляко и сирене, с добро качество и на разумна цена, достъпна за населението като цяло.
За да се получи евтино търговско мляко, е необходима голяма ферма. Такава ферма трябва да бъде разположена в близост до голям център и да има собствена база за преработка и фураж.

Продавачите искат стоките да бъдат постоянно на склад и в достатъчни количества. Следователно производителите трябва да се адаптират към тях.
Поддържането на кози  има редица характеристики, които им позволяват да реагират гъвкаво на изискванията на пазара.
Въпреки, че козите са силно податливи на сезонност, млякото може да се получава от тях, през цялата година. Те не се нуждаят от сух период. Съставът на коластрата не е много различна от обикновеното козе мляко и може да бъде доена в общ резервоар. Следователно, една голяма ферма от кози, например за 2-3 000 глави млечна порода, може да произвежда приблизително 7-8 тона мляко на ден с леки сезонни колебания.
Стадо с такъв размер може лесно да се обслужва с помощта на модерно компютъризирано оборудване. Едно и също оборудване, може значително да намали разходите за строителство. Когато използвате, да речем, кърмова карусела и мобилни дистрибутори на фуражи, няма нужда да инвестирате в конкретна работа за изграждане на традиционна маса и да разделяте животните на групи. Колкото повече животни са концентрирани под един покрив, толкова по-ниски са разходите за производство и по-високото качество.
Цената е по-ниска поради факта, че оборудването и помещенията се използват широко, оборудването на доилното помещение с най-новите технологии ни позволява да запазим качеството на млякото, колкото е възможно повече, а собствената ни преработка елиминира замърсяването и загубите по време на транспортирането.
козе млякоДруга също толкова интересна страна на козевъдството са  козите за разплод. Сега да се закупят чистокръвни млечни кози – е голям проблем. Собствениците на чистокръвни животни продават младите животни много скъпо.
Еднократният внос на голяма популация от чистопородни дойни млечни кози ще направи възможно в бъдеще да се подобри положението с отглеждането на млечни кози и да се намали цената на породите кози. Ферма за 2-3 000 глави  може да продаде около 2 000 глави  кози годишно за разплод. Всеки знае, колко трудности се срещат при закупуването на животни в чужбина.
Козите са толкова уникални животни, че могат да се доят няколко години. И производителността на млякото не намалява. Следователно е възможно яретата да се доставят на пазара в зависимост от необходимостта и търсенето.
Защо такъв печеливш бизнес все още не се развива с бързи темпове?
Предполагам, защото никой не мисли, че появата на такава ферма е не само реална, но и печеливша!
Според най-песимистичните изчисления, фермата за отглеждане на кози се изплаща четири години след началото.
Първата реакция е „не вярваме, че това е възможно”!
Междувременно чуждестранни колеги, които не се занимават с въпроси като – дали може или не, тихо строят големи ферми за кози.
Миналата година беше открита нова ферма за 7000 глави в южната част на Холандия, като тази година беше стартиран проект за 15 000 глави в Саудитска Арабия.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

6 КОМЕНТАРИ

  1. Държавата унищожава животновъдството. Хората не смеят да се ориентират към животновъдството. Млякото няма цена живо тегло козе или др.животни също няма цена .Мандрите добавят палмовото масло. И сухо мляко България е губеща Държава

  2. da vazmojno e po barzo NO CENATA NA MLEKOTO E EUROPEISKA I DAVAT PO 2 KG GRANULA KA4ESVENA I LICETNA NA KOREM TAM NE PAZAT PO BAIRA MANDRATA 4AKA MLEKOTO NE E PO 70 CTOTINKI LITAR

  3. Защото реалните проекти се отказват от ДФЗ и едни баровци правят ферми които след изтичане на ангажимента ще останат пустеещи халета за продажба

  4. защото тези баровци ебаха мамата на животновъдството овце мляко за 90 стотинки агнешко за 4 50 каде ще му излезе сметката на фермера продаваите братя

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук