Д е к л а р а ц и я: ДА СПАСИМ БЪЛГАРСКОТО МЛЯКО

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДА, УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,УВАЖАЕМИ ПОЛИТИЦИ  И УПРАВЛЯВАЩИ, УВАЖАЕМИ КОНСУМАТОРИ НА МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

През последните седмици, ние млекопроизводителите все по осезателно чувстваме негативите от „невидимия враг“- короновируса. Последствията след преодоляването му ще бъдат още по тежки. Рискуваме да загубим безвъзвратно голяма част от произвежданите  досега количества мляко. Това означава фалит на говедовъдни , биволовъдни, овцевъдни и козевъдни ферми. Съответно намаление на производството на млечни продукти, водещи до недостиг на любимите наши сирена, кисело мляко и други на нашите граждани. Освен това не трябва да забравяме-„ Купен български  продукт = запазена работа “.

В момента съвсем неоправдано, против всички правила на пазара се наблюдава опити ,а някъде вече има и такиво успешно намаление на изкупните цени на суровото мляко. Тенденцията е този ход надолу да продължи. В момента себестойността на млякото е над продажната цена, което си е чиста загуба за фермера. Сценарият вероятно ще става още по лош –следват забавени плащания и то в момент когато всеки иска да му се плаща веднага. Не искаме да прогнозираме, но може да започне и изливане на млякото в нивите, което вече се случва в САЩ и доста европейски държави и работниците от фермите на улиците или пред парламента и министерски съвет.

Намалението на цените става в момент когато всички консумативи за животновъдството са увеличени. Разходите за дезинфектантите и създаването на условия на работа в епидимичната обстановка са едно голямо „перо“. Имаме ръст в цената на лекарствата, ръст в цената на фуражите. само за десет дни цената на соята се повиши със 150 лева на тон. Разходите по издръжката на работниците също се увеличиха.

Причината за намалението на цената не е увеличеното производство на мляко или невъзможността на предприятията да го обработят. През първите три месеца на годината се произвеждат почти едни и същи количество мляко. Мъчат се да ни убедят,че миналата година изкупните цени са били подобни.Може да има нещо вярно,но миналата година нямаше короновирус, нямаше сегашната стагнация и напрежения в работата ни. Основната причина, която виждаме е вноса на големи количества сурово мляко на силно занижени цени от Унгария,Полша,Румъния и някои други страни, където има свръх производство, голяма част от мандрите временно не работят поради болни работници или по икономически причини.Същото се се наблюдава с вноса на млечни продукти на убиствено ниски цени, не коментираме качеството и начина на злоупотреби с найменованието“Кашкавал“ и …… от Германия,Полша,Холандия и др.

Сега е момента да направим всичко възможно ДА СПАСИМ БЪЛГАРСКОТО МЛЯКО. На първо място да активираме населението да купува само български млечни продукти. Тук обаче се сблъскваме с цените в търговските вериги. Имаме парадокса- цените на суровото мляко падат, цените на някои българските млечни продукти в магазините се вдигат. точно обратното става с вносните продукти- повечето от тях са на промоции и определено са по ниски от нашите. Какво предлагаме:

  • масирана кампания за реклама на българските млечни продукти. Обществото по този начин ще помогне най-вече на млекопроизводителите и на себе си.
  • обозначени щандове с големи табели над тях,предлагащи български продукти.Тук да се предлагат млечни продукти минимум 90%  произведени в България от 100% сурово българско мляко.
  • достъп на български продукти в големите вериги магазини
  • недопускане на вноса на млека и ограничаване до 10% на вноса на млечни продукти – ние знаем,че Регламентите не позволяват това, но има други механизми от рода на законните проверки и др. подобни
  • „Да се ​​активира регламентът на ЕС за хранителна помощ, и осигурят млечни продукти за социално бедните  структури.
  • поради това,че у нас нямаме производство на сухо мляко и не можем да облекчим сектор мляко, възможно е да се изкупува мляко за производство на трайни млечни продукти – попълване на резерва и по късно пускане на пазара.

1. Национален съюз на говедовъдите в българия
2.”Обединени Български Животновъди”
3.”Асоциация на млекопреработвателите в България”
4.”Асоциация на земеделските производители в България”
5.”Национална асоциация на млекопреработвателите в България”
6.”БНОЗРПСЖ”
7.”Земеделски стопани
8.”Старият Балкан”.
9.”Асоциация на животновъдите в региона Странджа-Сакар”
10.”ОРАПОБ – КАЛОФЕР”.
11.”Асоциация на българските биволовъдите”
12.”Съюз на животновъдите в България “.
13.СНЦ “Национално браншово сдружение на млеко и месопроизводителите”
14.”Сдружение за отглеждане и развъждане на маришките овце”
15.СНЦ “СРОМО”
16.НОКА

08.04.20120г

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук