Генотипна програма при овцете

В Румъния за да получаваш субсидии в овцевъдството, трябва да отговаряш на доста условия, като едното от тях е да бъде осигурен по един коч на 35 овце. Коча задължително трябва да е от високопродуктивни и контролирани стада, и разбира се, със зоотехнически сертификат за произход и породност.
За да могат овцевъдите да си набавят необходимия брой кочове, дори имаше и програма за подпомагане закупуване на същите. Оказа се, че  има нередност по отношение документацията свързана с кочо-производството и произхода на кочовете, вследствие на което се наложи да се приложат мерки за  прекратяването на такива практики.
Европейските субсидии вече няма да се дават толкова лесно, като произхода на кочовете ще се доказва само със сертификат за произход, издаден от асоциациите.  В тази връзка, стартира национална програма за  определяне на генотипа на кочовете, която ще бъде изпълнявана от ветеринарните държавни служби.  Много от животновъдите на овце, приеха новината като мълния.
Генотипната програма е в началото, но от миналата година собствениците на овце са информирани за нея. От тях, обаче няма положителна обратна връзка.   Повече от 90% не искат да влязат в програмата за генотипиране, защото тази програма не изисква прост тест.
В момента асоциациите изготвят списъците на животните, а програмистите обогатяват програмата. В първата фаза, разходите по тези тестове ще се поемат от държавата, но собствениците ще имат определени задължения, които трябва да изпълняват. Най-важния тест ще бъде за доказване на породността на кочовете, и това ще е най-важното условие за получаване на обвързаната подкрепа. Досега голямата „битка” беше за получаване на сертификат, а сега ще бъде и за доказване на породността. Организаторите ще искат с този тест да разберат дали животните са носители на някои от най-разпространените заболявания по овцете в Румъния.
Обръча се затяга, както е прието да се казва в такива случай.

За Овцевъд & Козевъд – Костел Чита, Букурещ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук