На живо: маркиране на овце

Овцевъдството как се прави на практика – идентификацията.

Маркирането или идентификацията, както се нарича сега, при овцете, може да се прави по няколко класически доказани метода, и още толкова, които прилагат овцевъдите.
Индивидуалното маркиране на овцете може да изпълнява различни цели, и да се извършва по различни начини. Предоставената информация може просто да съдържа информация за собственика и да информира за някои отличителни белези на животното. Също така, номера служи за регистриране на животното в системата на Вет Инс, и собственика да ползва съответните помощи, да се контролира от ветеринарните власти, да си осигурява право на транспорт, да служи на селекцията.

Видове маркировки.

Някои методи за индивидуално маркиране на овце  се използва от векове. Други се появиха съвсем наскоро. Сред най-често срещаните методи са:

  • Изрезки на ухото
  • татуировка;
  • метални или пластмасови марки;
  • изгаряне на рога;
  • подкожна чип инсталация.
  • болуси

Един от вариантите на временната маркировка включва и цветни маркери .

 – Изрезки на ушите-това е един “класически” метод, използван за маркиране  на овце. Този метод от доста време не се използва в овцевъдството. Използвал се е при овце с черни или кафяви уши и може би в момента се използва само при свинете. Операцията трябва да се извършва от професионални специалисти с помощта на специален ветеринарен инструмент 
и при спазване на санитарните и хигиенните изисквания и последващия ветеринарен надзор при лекуване на раната.  Има няколко класификационни системи за разчитане на изрезките, защото всяка от тях има някаква стойност. Изрезките могат да бъдат и на двете уши съпътствани и с различна форма и брои. Опитни развъдчици с прост поглед към ухото могат да определят класа и другите характеристики на овцете, а също и номера.

ТАТУИРОВКА

Татуирането върху ушите е най-честият метод за маркиране на овцете. Индивидуалната информация се прилага върху вътрешната страна на ухото без косми. Чрез обичайната практика символите са подредени за удобство по дължината на ухото. На лявото ухо цифрите започват от главата към върха, а на дясното от върха към главата. За татуиране се използват специални професионални татуировъчни клещи изчислени за необходимия брой знаци. Като боя може да се използва алкохолен разтвор на холандски сажди с 5-10% глицерин или други състави за татуировки, предлагани в диапазона. Обикновено индивидуалният номер се състои от три или четири цифри (в зависимост от размера на стадото). Практикува се просто слагане на номер по реда. Има по-сложни системи (посочващи последната цифра на годината на раждане, конвенционален символ на фермата и др.). Също така може първия символ да бъде и буква. В България е прието първата цифра на т.н селекционен номер да бъде годината на раждане на агнето. Самата операция се свежда до следното. Ухото на което ще се поставя номера се избърсва ако е замърсено, цифрите са предварително наредени в клетките. Номера са поставя на мидата на ухото като се гледа да не се засегне кръвоносния съд които минава посредата на ухото. Две неща могат да се случат. Едното е да се зарази животното ако има нещо останало по цифрите от заразено животно и второто е рискува се след зарастването на ухото да не си личи добре цифрата. Умряло агне от изтичане на кръв няма при засягане на кръвоносния съд така,че спокойно. Черната пасата също трябва да е проверена,че е добра, защото татуировката е едно от най.трудните мероприятия. Особено ако трябва да се пускат агнетата да намерят майките си , защото обикновено при селекционираните животни на лявото ухо се слага и номера на майката. Тук възниква необходимо ли е да се прави това, като агнете ще получи номер с бг, но това си решават асоциациите.

Марки.

Индивидуална информация може да се приложи към несменяеми етикети. За да се заменят предишните съществуващи метални марки, се появиха модерни пластмасови изделия, които са лесни за монтаж,  издръжливи и безопасни за животното. Марката за овце се състои от две части, едната от която (остър връх) пронизва ухото с помощта на специални форцепс – клещи и надеждно влиза в кух отвор на втората част осигурява  съединението на двете части.

Има два типа маркировки – с празно поле и предварително маркирани с цифрова маркировка. Лазерният метод за нанасяне на боя с лазер е ясен и устойчив на изтриване и въздействието на агресивните агенти.

Празно поле ви позволява да напишете всички знаци с помощта на маркери. Недостатъкът на метода е в бързото износване. Ето защо, животновъдите често поръчват индивидуална лазерна маркировка от специализирани организации. В сегашните марки може да има и вграден електронен чип.

Тавриране НА РОГАТА

Този метод се използва най-вече при кочовете, защото рогата пречат да се достигне безпрепятствено до ухото. Обикновено то остава малко, дебело и се крие под рога. Върху метална плочка се изрязват номерата и тази плочка има метална пръчка 30-40 см завършваща с дървена дръжка. Металните номера се нагряват в жар и сред това се слагат на удобно място върху рога, като се внимава да не се пробие. Една неусложнена процедура, изисква фиксация на животно обаче е възможно и да стресира животното.

ЕЛЕКТРОННА МАРКИРОВКА

Електронна маркировка (chipping) – модерен и все още не толкова широко използван метод. Състои се в провеждане на специален чип в подкожната тъкан (с помощта на спринцовка или друг метод). Чипът криптира цялата необходима информация за животното, която се чете с помощта на специален скенер.

Предимство на метода – безболезнено, както и способността да се осигури по-голям (от няколко номера) брой на четлива информация.

За Овцевъд и Козевъд – Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук