Да не допускаме криза в сектор мляко

0

време за прочит: 3 минути

През последните двадесет дни се случиха много неща.
Подредената „къщичка” на млекопроизводителите – мека зима, наличност на фуражи, редовно плащане на доставките и др. изведнъж се разбърка и за тези дни трябваше да се решат много проблеми.
Фермерите се окопитиха и сега идва моментът да могат да запазят бизнеса си и едновременно с това да осигуряват храна за населението. Вероятно ще  преживеем една изключително тежка кампания по реализиране на агнетата и ще влезем в криза в сектор мляко.
Затова още отсега трябват анализи, предложения, решения и действия.
Нещата са изключително сериозни и няма време за туткане и бавене. В тази връзка не правим анализ, а даваме информация за положението в сектор мляко в ЕС през последната седмица.

На 25 март 2020 г. министрите на земеделието на ЕС обмениха мнения чрез видеоконференция. Бяха обсъдени различни предложения, включително използването на мерки за мрежата за сигурност за сектора на млякото. Някой държави, дори поискаха доброволно отказване от доставки на мляко. Според еврокомисарят по земеделие, все още е рано да се промени това. Ситуацията ще бъде преоценена през април и може да се предприемат конкретни мерки.

Пазарни показатели – Цените на фючърсите на млечните продукти на Европейската енергийна борса намаляха значително. Цената за обезмасленото мляко на прах спадна с още 5,7% до 228 евро/100 кг  миналата седмица. През предходната седмица е отчетен спад от 2.8%. Цените на маслото в момента е  349 евро/100 кг. Това означава намаление с 0,3% спрямо седмицата преди и -16% в сравнение с предходната година.

 Положението в отделните страни

Италия: Като се има впредвид настоящата ситуация, много държави блокираха вносът на италиански продукти. В допълнение към тази блокада е затварянето на ресторанти, барове и столове, както бе препоръчано от италианската държава. Това доведе до рязък спад в продажбите на малките и средни мандри, които не могат да преработят цялото постъпващо мляко. Ето защо, някои преработватели поискаха от италианските производители доброволно да намалят производството. Цената на суровото мляко рязко пада и сега е под 30 цента за литър.

Франция: В частност по-малките мандри, които произвеждат пресни млечни продукти с кратък срок на годност (кисело мляко, крема сирене и др.), очакват да затворят тази седмица. Много пресни продукти с кратки или с изтекъл срок на годност, които не са били доставяни до училища и заведения за хранене, постепенно се изхвърлят. 
Някои мандри известиха производителите, че няма да им вземат млякото последната седмица и то бе пренасочено към други мандри. Френската кооперация информира членовете си, че „са ангажирани да активират доброволно намаляване на обема на произвежданото мляко и приемане мерки за частно съхранение на европейско ниво.

Белгия: На 23 март белгийската асоциация на млечната промишленост BCZ-CBL информира белгийските производители на мляко, че не е необходимо допълнително мляко. Тя призовава за социална отговорност на всеки фермер с молба да не увеличава собственото си производство.

Германия: Федералното правителство взе решение за голям пакет финансови помощи с безвъзмездни средства и заеми, които не трябва да се връщат. Стопаните не участват пряко в тези програми. Влизането на сезонни работници бе напълно спряно на 25 март.
Селското стопанство също беше класифицирано, като системно важна инфраструктура, което означава, че то има специална роля в карантинните мерки.
Земеделските социалноосигурителни институции предлагат разсрочени плащания, Rentenbank предлага заеми с ниска лихва.
Млечния борд пише до министрите на земеделието от федералното и провинциалните правителства, канцлера Меркел, членовете на германския Бундестаг и еврокомисаря по селското стопанство Войцеховски и ги призовават за мерки за ограничаване на доставката на мляко за ограничено време.

Люксембург: Събирането на мляко продължава както обикновено. Все още се изнасят за клане говеда и телета, но цената на месото падна. Търсенето на люксембургското мляко  D’fair Mëllech  все още е високо.

Швейцария: Все още не са предприети специални мерки за сектора на млякото. Освен това, предстой изпълнението на парламентарното решение, че доставката на евтино B-мляко трябва да стане доброволно. Някои производители на мляко, които обикновено продават на пазара, са създали малки магазини във фермите си. Тази директна продажба работи добре.

Португалия: Събирането на мляко продължава да протича нормално. В сектора на кравето мляко има случайни проблеми в някои фабрики за сирене, които нямат пазар на своите продукти, защото преди това са работили в тясно сътрудничество с ресторантьорския сектор. Има и предложение за драстично намаляване цената с 30%! Производителите на козе и овче мляко съобщават, че в някои случаи те са били принудени да изхвърлят произведеното мляко.

Ирландия: Бранша призова за специални мерки за борба с нарушенията на пазара в хранителния сектор в ЕС заеми с ниски лихви, гладък транспорт на храни.

Обединено кралство: Засега събирането на млякото се извършва нормално.  Въпреки това се говори за намаляване на цената на  млякото. Всички пазари за добитък в Северна Ирландия и много от Обединеното кралство са затворени. Поради проблеми с транспорта и затворени фирми, закупуването на резервни части за доилните системи и машини може да стане проблематично.

За да се намалят негативите от сегашната криза, запазят животновъдите и продължи производството, ще трябва да се задействат доста инструменти, което все още е възможно.

Кои са те и съответно да се задействат, ще трябва да ги обсъдят имащите отношение към млякото.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук