Проблемът – агнета

2

време за четене: 4 минути

Дойде ли април, започваме да говорим за цената на агнетата и така до края на май. Тази година, засега чуваме само заканите на някои овцевъди, че за по-малко от шест лева, няма да продават агнетата. Разбира се, всеки ще продава колкото иска, щом агнетата са негови.
Но нека да бъдем реалисти.
Сега обаче на света  хич не му пука за агнетата, още по-малко каква ще е цената.

 Малко известният досега   коронавирус COVID-19 бързо си спечели името Болестта на света. Пред него „преклониха” глава Китай, Италия, Великобритания, Франция, Испания. В САЩ  заразените  ще прехвърлят 100 000, Италия достига границата от 1000 умрели за един ден.

България, все още е от страните, които се „държат”, благодарение на навременните мерки, които се взеха от правителството и се изпълниха, независимо дали ни харесват или не. От щаба предричат пик през април, което означава още по-строги мерки и правила.

Именно при така обстановка трябва да се решава въпросът с агнетата, да се нахрани населението и съответно да не фалират фермерите, защото те ще са нужни, след като мине пандемията, да осигурят суровини за хранителната промишленост.

Каква е ситуацията по отношение на агнетата.

Справките от минали години показват, че у нас на пазара излизат над 500 000 агнета, но техния брой при всички случаи е доста по-голям. Както се развиват нещата тези агнета могат да бъдат реализирани само в страната. При всички случаи ще имаме голяма миграция на агнета от комшиите. Дори има информация, че вече има внесени агнета.
Гърция произвежда над пет милиона агнета за клане. Миналогодишните износи от над 400 000 агнета за Италия няма да ги има.
Румънците произвеждат също над 5 милиона агнета. Вероятно договорите им за износ на близо милион агнета за арабския свят, няма да се реализират.
Третата държава е Северна Македония, тя пък има разрешение от ЕС да изнася определен брой агнета.

В първите две държави, овцевъдите отдавна са на крака по отношение на цените. Например в Румъния почти бяха постигнали договореност с изкупвачите за цена от14 – 15 лей (6-6.50 лева) за кг живо тегло. Също така бяха елиминирали  „самсарите” (кръвожадна белка  т.е мургавите прекупвачи) и всичко това се „срути” след началото на март. Сега предлаганите цени се въртят около 11-12 лей/-5 лева. Това което успяха да си издействат допълнително румънците, е разрешение, което  дава възможност на овцевъдите, които са на голямо разстояние от регламентирана кланица  или  център, временно създаден от кметствата,  за клане на агнетата, през периода  предхождащ великденските празници, да колят агнетата във фермата си  при определени условия.

Гръцките овцевъди изживяха една тежка година – миналата, когато имаше моменти да продават  дори под 2.5 евро живо тегло. Както винаги максималисти, заляха тяхното министерство с предложения.
Започнаха от искането увеличаването на субсидията за кози и овце на 30 евро. Пълен блокаж на вноса на агнета от трети страни и тяхното „елинизиране”, както казват.  В момента цената се върти около 4 евро (трупно от фермата, с гръцки печат), която е много ниска и фермерите искат една цена от поне 5.5 евро, за да си покрият поне разходите. Тука не трябва да пропускаме, че основно парите при гръцките овцевъди идват от млякото.
„В контекста на държавната подкрепа за земеделските стопани, призоваваме държавата да гарантира, че гръцките агнета първо се усвояват за нуждите на Великден (на прилична и устойчива цена / кг). тогава, ако има търсене , да се внесат агнета” казва един от лидерите на овцевъдите.

Другото което са предложели гръцките овцевъди е даване на ваучери от 80 евро на групите (пенсионери, социално слаби) предвидени за подпомагане за Великден с които могат да си купят само агнешко месо.
Интересно нали.

По-важното е обаче, какво ще стане у нас.
Отдавна сме казали, че нямаме подготвени анализатори в земеделието, които да могат да ни предскажат предварително, кой е най-добрия вариант, който да изберем. Горе-споменатите опасения по отношение на цената и вноса, са обсъждани на ниво министерство.
Реакцията от там беше светкавична.
Вече има Заповед за строг контрол на вноса на живи и заклани животни. Всички знаят, че в рамките на Съюза няма възможност да се забрани вноса на продукти и стоки. Има и други инструменти, които могат да се включат в действие. Например стимулиране на кланици и търговци да купуват и продават само наши агнета. Някои държави го правят доста сполучливо, като определен де минимис за фермерите, с тяхно съгласие се дава на преработвателите. Звучи, като химера или фантастика, но е факт.

Идва и следващия въпрос.
Покупателната възможност в края на април. Голям брой безработни. Още по-голям брой върнали се от чужбина, които бързо ще похарчат спечелените „кървави” пари. Следват ограниченията (и то правилни) за събиране много хора на едно място. Без абитуриентски балове поне за сега. Ресторантите също не работят. Например за някои страни е изчислено, че една осма от получаваното мляко минава през ресторанти, кухни, закусвални и др подобни.

Горе казаното означава, намаление на търсеното и съответно падане на цената. Всичко това, което ще се случи поне отчасти трябва да се предвиди от организациите на овцевъдите, за да се намалят загубите на фермерите. Ако някой си мисли, че ще спечели нещо от тази кампания, просто трябва да забрави. В днешно време е трудно да се случи ”пир по време на чума”.
Още по-малко да се допусне някой да лови риба в мътна вода.
Продавайте, за колкото ви дават.
Моментът е въпрос  за оцеляване.

Единствената, грижа на държавата и обществото е една – борба за спасяване на всеки разболял се и недопускане да се разболяват повече хора и да оцелеят рисковите групи.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Проблема е с години навсякъде посредници и прекупвачи тарикати и губещи са фермерите и клиента на едните им купуват стоката на цени под 5лв живо тегло и ги изнудват понеже всеки ден е разход по изхранването им и разстът на килограми а другите купуват на цени поне три пъти по високи от изкупната цена нека сами си направим извода и производители и крайният клиент и липсата на стратегия работеща убива родният стопанин и потребител навремето държавата имаше мислещи ръководители за народа и държавата въпреки че имахме големи ферми на бившите ТКЗС -та и АПК имаше и частни стопани но нямаше деление цената беше една държавната Родопа купуваше и външнотърговската фирма на Родопа правеше износ и стопаните и крайният потребител знаеше че слага на трапезата прясно месо родно производство

  2. Привидно умно написана статия, ама накрая се насра! (ПРОДАВАИТЕ НА КОЛКОТО ВИ ДАВАТ) ДА вървиш путката си майна, мъж ли си, жена ли си книжен плъх анадолски! Цяла година в лаина за колкото ми дава вашия, цигански електорат! Бе наближава и ващо корона ли ще е, кривак ли ще е….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук