Болести и лечение при козите / част 5

време за четене: 3 минути

Помещенията за козите

Мръсно и твърде влажно помещение, в което живеят козите, няма да се отрази добре на нито една от тях. Струва си да се обърне внимание на наличието на постеля на пода, особено ако подът е бетон. Продължителното лежане на такава повърхност води до хипотермия и появата на подуване на вимето.

Поради това млякото започва да застоява и, притискайки паренхима, го наранява. Ако патогенната микрофлора се присъедини към увреждането, тогава кръвта ще се появи от “разтопените” стени на капилярите, оцветявайки изразеното мляко в розово.

Неправилно доене

Липсата на опит в доячката и липсата на основни хигиенни навици често водят до появата на пукнатини и ожулвания по зърната. Чрез тях патогенната микрофлора навлиза в вимето, причинявайки първо оток на вимето, а след това и развитие на мастит.

В местата на силно възпаление се увреждат капилярите, откъдето се появява кръв. Освен това, няколко капки кръв могат да попаднат в кофта с мляко веднага след нараняване.

Грешна диета

Правилното храносмилане на козата е ключът към нейното благополучие, така че собственикът трябва да предприеме отговорен подход към избора на продукти за диетата на животното.

Прекомерната консумация на зеленчуци или недостатъчно изсушени билки нарушава храносмилателната система, а антиоксидантите, които се секретират чрез бързо размножаване на микробите вътре, дразнят тъканите на вимето с течение на времето.

Сеното от детелина е източник на антикоагуланти, действието на което увеличава нараняването на капилярите и провокира тяхното напукване и по-нататъшно оцветяване на мляко в розово.

При силна суша не си струва да карате козите на изгоряло пасище, ​​защото ако намерят зеленина, тогава най-вероятно те ще са само устойчиви на засушаване отровни растения.

Употребата на храна, предварително инфектирана с патогенни гъби във влажни складови помещения, което е резултат от неправилно съхранение, също води до подобни нежелани последици.

Наранявания

Всяка абразия, драскотина, инжектиране или натъртване може да доведе до възпалителен процес вътре в вимето, което от своя страна провокира мастит. Коза може да се нарани на пасище, ​​в тесен и неудобен хамбар или просто да се заплете във веригата, към която е вързана.

Чрез отворени повърхности на рани (драскотини и ожулвания) вредните бактерии често навлизат в млечните жлези.

Важно! Преди пашата на козите внимателно проучете избраната територия: желателно е върху нея да няма остри камъни или предмети, шипки или други бодливи растения.

Превантивни мерки

Възможно е да се предотврати образуването на кръвни примеси в млякото, като се спазват следните превантивни мерки:

  • постелката в плевнята трябва да се смени веднага щом стане мокра или силно замърсена;
  • температурата в помещението не трябва да пада под +6 ° C, така че в особено сурови зими ще трябва да използвате отоплителни устройства;
  • вентилационната система трябва да осигурява достатъчно подаване на чист въздух, но изключва появата на най-малките чернови (по-добре е помещението да се проветрява при отсъствие на животни);
  • при доене не забравяйте напълно да експресирате цялото мляко, предотвратявайки неговия застой в млечните жлези;
  • не пренебрегвайте хигиенните изисквания за процеса на доене: преди да декантирате, трябва да измиете зърната с топла вода, след което да ги избършете на сухо с чиста кърпа (само без силно втриване на кожата);
  • след доенето е полезно вимето да се третира с вазелин, така че кожата върху него да не изсъхне и да не се напука;
  • козата трябва да бъде пусната не по-късно от два месеца преди появата на децата.

Отделно, трябва да се отбележи необходимостта от пълноценна и балансирана диета на животните, но това е превенция не само за мастит или други проблеми с вимето на козата, но и ключът към цялостното й благосъстояние.

Кръвта в мляко не винаги показва наличието на сериозни проблеми със здравето на животното в определен момент, но е вероятно в близко бъдеще ситуацията да се промени към по-лошо.

Дори да знаете как да лекувате мастит или бързо да премахнете последствията от нараняванията, по-добре е да не привеждате въпроса, за да използвате тези знания, което ще помогне за спазването на превантивните препоръки и редовното инспектиране на козата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук