Болести и лечение при козите / част 4

време за четене: 2 минути

Народни средства

Някои собственици предпочитат да използват само народни средства за борба с мастит при селскостопански животни.

Основното предимство на всички домашни мехлеми, отвари и инфузии е тяхната естественост, поради която месо и мляко от болни индивиди могат да се консумират за по-кратък период от време след лечението.

Помислете няколко добре известни рецепти за такива формулировки:

  1. Мехлем от невен и живовляк. И двете  растения се разбиват с помощта на блендер или кафемелачка, след това сокът се изцежда от получената каша и се смесва с вазелин. Веднага след като мехлемът се влива, в продължение на няколко часа той вече може да смазва засегнатите области на вимето на животното 2-3 пъти на ден.
  2. Мехлем с лайка и невен. Отвара от растенията се смесва с малко количество свинска мазнина и след щателно смесване настоявайте в хладилника за 2-4 дни. Готовият продукт се използва по същия начин като предишната версия.
  3. Копър бульон. 20 супени лъжици копър семена се развъждат в 50 литра гореща вода и след три часа инфузия запояват коза по половин кофа на ден. Такъв инструмент е подходящ за ежедневна употреба в продължение на седмица, но само в началните етапи от развитието на проблема.
  4. Настойка от Ерва ланата(Aerva lanata) или Полпала и листа от боровинки. Изсушените и натрошени суровини се смесват в равни пропорции, след което 3 с.л. супени лъжици от тази смес залейте с 1 литър вода и настоявайте на тъмно място за един ден. Животното може да се храни 2 чаши инфузия два пъти на ден. На следващия ден ще трябва да подготвите нова порция, тъй като средният курс на лечение е 1 седмица.

Важно! Много земеделски производители смятат копърния бульон за много нежелателно лечение на мастит, тъй като освен положителните му свойства, той има и един съществен минус – прекомерното отпускане на стомаха, което често причинява тежка диария.

В допълнение към посочените лечения можете да използвате затоплящи компреси или да увиете вимето на козата с топъл шал от вълна.

Допълнителни причини

Маститът наистина е често срещана причина за примеси в кръвта в млякото, но далеч не е единственият. Ето защо, преди да решите какво да правите с това заболяване, си струва да изключите други фактори, които допринасят за появата на проблема.

Застой

Този проблем е по-характерен за козите, които се издават от неопитни доячи, като всеки път оставят малко количество мляко в вимето.

С течение на времето застоялите процеси стават причина за мастит и за да се предотврати това, е необходимо да се спазват правилата за доене, както и да се изключат грешките при подготовката на диетата и в организацията на условията за хуманно отношение към животните.

В допълнение, застоялите процеси могат да се обяснят с натрупването на междуклетъчна течност, което е характерно и за козите, отглеждани в нарушение на санитарните норми. И в двата случая можете да опитате да разрешите проблема, като редовно масажирате вимето и елиминирате неблагоприятните фактори на околната среда

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук