Не докосвайте лицето си

0

Време за прочитане : 3 минути

Вирусите  обичат лицето. Те най напред се настаняват на него,защото без да забележете 16 пъти на час най-малко. Но има прости неща, които можете да направите, за да помогнете за нарушаването на навика.

  • Докосването до лицето ви може значително да увеличи риска от заразяване с грипни или настинки вируси и новия коронавирус.
  • Очите и устата ви са области, където вирусите лесно могат да навлязат в тялото ви.
  • Проучванията са установили, че хората докосват лицето си повече от 16 пъти за час.
  • Докосваме лицата си толкова често, че шансовете за повторно възстановяване на ръцете между измиването са изключително големи.
  • Според експертите носенето на ръкавици може да ви помогне да нарушите навика често да докосвате лицето си.

Всички го правим. Докосваме лицата си безброй пъти всеки ден. Сърбеж на носа, уморени очи, избърсване на устата с гърба на ръката са всичко, което правим за секунда.

Докосването до лицето ви обаче може значително да увеличи риска от заразяване с грипни или простудни вируси, но особено с новия коронавирус.

Два начина за предаване от инфекция

Според Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC)  , новият коронавирус, наричан още SARS-CoV-2, се предава от човек на човек, подобно на много други респираторни инфекции.

Това включва дихателни капчици, произведени, когато някой киха и вдишват в белите дробове, и чрез докосване на заразена с вирус повърхност и използване на тази ръка, за да докоснете очите или устата.

Макар че лесно можем да избегнем заобикалянето на някой, който очевидно е болен, или да предприемем предпазни мерки срещу вируси, пренасяни във въздуха, използвайки маска, избягвайки вируса, когато е на повърхността, е почти невъзможно.

Ние докосваме лицата си през цялото време

Учените, изследващи това поведение, установяват, че хората непрекъснато докосват лицата си.

В едно проучване 10 лица бяха наблюдавани самостоятелно в офис среда в продължение на 3 часа. Изследователите откриха, че те докосват лицето си средно 16 пъти на час.

Друго проучване от 2015 г.  са наблюдавани 26 студенти по медицина в университет в Австралия, за да открият, че са докосвали лицата си 23 пъти на час. Почти половината от докосването на лицето включваше устата, носа или очите, които са най-лесният път за навлизане на вируси и бактерии в телата ни.

Дори при медицински специалисти, които би трябвало да знаят по-добре, бе установено, че докосват лицето си средно 19 пъти за 2 часа, като същевременно не са спазвали правилната хигиена на ръцете.

„Когато  хората работят активно ,често  клатят крака си, ще си играят с косата си или в тези случаи ще докоснат лицата си. Това със сигурност помага да разберете кога сте най-уязвими от подобни дейности и се опитайте да сте наясно по време на срещата или телефонно обаждане или докато сте погълнати от работа “,

Миенето на ръце е ключово

Така че, ние вземаме предпазни мерки като измиване на ръцете  често и използвайте поне 20 секунди за това. Но това може да помогне само ако избягваме да докосваме лицата си, тъй като няма начин да разберем кога сте взели мъничък и потенциално смъртоносен пътник.

Според CDC ефективното миене на ръцете се състои от пет прости стъпки:

  • намокряне
  • сапун
  • търкам
  • изплакване
  • суха кърпа

Ние обаче докосваме лицата си толкова често, че шансовете за повторно възстановяване на ръцете между измиването са изключително големи. Всичко, от което се нуждаете, е да докоснете копче или подобна повърхност и отново сте в опасност от заразяване.

„Нов пръстен, бижута или дори гумена лента около китката могат да ви послужат като напомняне за повишаване на осведомеността за ръцете и в идеалния случай да не забравяте да не докосвате лицето си.Нещо обаче трябва да бъде различно, за да насърчи„ различното “и неавтоматично поведение.“

Дръжте ръцете си заети. Ако сте вкъщи, гледате телевизия, опитайте да сгъвате пране, сортирайте  пощата или дръжте нещо в ръцете си “, , че дори и кърпа ще ви свърши работа, за да Ви напомня да държите ръцете си далеч от лицето си ,

 Препоръчва се да използвате ароматизиран дезинфектант  за ръце или ароматизиран сапун за ръце, за да си напомните да държите ръцете далеч от лицето си. Миризмата ще привлече вниманието ви към местоположението на ръцете ви.

Ако сте на среща или седите в клас, препоръчва се да завържете пръстите си заедно и да ги поставите в скута си.И накрая, ако знаете, че обичайно докосвате лицето си, носенето на ръкавици може да бъде ефективно физическо напомняне.

„Можете да носите ръкавици, когато сте навън на публично място и е най-вероятно да бъдете изложени на допир с повърхности, съдържащи вируса. След това ги премахнете, когато стигнете до местоназначението си. Може да е необичайно, но носенето на ръкавици у дома също може да ви помогне да нарушите навика да докосвате лицето си.

https://www.healthline.com/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук