Болести и лечение при козите / част 3

време за четене: 2,5 минути

Ако няма време за изчакване и е необходим положителен резултат от лечението възможно най-бързо, тогава вместо Нитокс можете да използвате други лекарствени форми, които включват:

  1. “Дорийн”. Подобно на предишното лекарство, той се въвежда в тялото на коза чрез интрамускулно инжектиране, в размер на 1 mg на 1 kg живо тегло. Курсът на лечение е 3-7 дни, 1 път на ден.
  2. “Ceftriaxone”. Нормалната доза за коза ще бъде не повече от 30-40 mg от лекарството на 1 kg живо тегло на ден (една бутилка). Съставът се разрежда предварително със смес от “Лидокаин” и физиологичен разтвор (2 ml всеки), след което се инжектира в тялото на животното чрез инжекция. Курсът на лечение е 5 дни. Опасността от употребата на този агент е развитието на дисбиоза, поради което се препоръчва на козата да се дават агенти, които потискат активността на вредните гъбични организми.
  3. “Нистатин” е ефективно противогъбично средство, което ще помогне да се избегне тяхното развитие поради употребата на горните лекарства. Ако закупеното лекарство има формата на таблетки, тогава трябва да се въведе в маточната кухина на козата, 1 таблетка два пъти подред, с интервал от два дни. Прахът се разрежда във вода и се споява на болен индивид със скорост 10 хиляди единици / kg тегло.

Ако лечението с инжекции не доведе до очаквания резултат, можете да използвате въвеждането на лекарства интрацистернално, например с помощта на “Mastisan”. Преди да използвате лекарството, съдържанието на флакона трябва да се загрее до + 36 … + 39 ° C и, като се разклаща, докато се появи хомогенна суспензия, наберете в спринцовка.

След като лекарството е вътре, иглата трябва да се извади и пластмасовият нос на инструмента да се постави в отвора на доилния канал, за да се освободят 5-10 ml от лекарството в него. В края на процедурата направете лек масаж на зърното от засегнатата част на вимето.

В тежки случаи ще се наложи допълнително приложение на лекарството в същото количество, но отново животното може да се лекува по този начин не по-рано от един ден.

Чуждестранното лекарство Tetra-Delta, доставяно под формата на суспензия, се характеризира със сходни свойства и начин на употреба. Както в първия случай, преди да използвате съдържанието на спринцовката, козата трябва да бъде доена и почистена повърхността на зърното, след което можете леко да поставите върха на спринцовката в зърното и да освободите съдържанието му вътре.

В допълнение към антимикробното действие, лекарството има и малък анестетичен ефект.

Докато се провежда лечението, животното се предоставя на пълна почивка и временно не се извежда на пасище, ​​като в същото време се предотвратява всеки друг контакт със селскостопански животни. Млечните продукти се отстраняват от диетата на заразените с кози кози, като на животното се дава само сено от билки или зърнени култури.

Редовното доене на коза също ще бъде полезно, което ще помогне да се освободи вимето от патологични секрети. Като допълнителни методи за борба с мастит се използват имуностимулиращи и хомеопатични лекарства, но винаги след консултация с ветеринарен лекар.

Знаете ли В стресови ситуации крайниците се схващат при кози. Някои смятат, че в същото време губят съзнание, но в действителност проблемът се крие само във временната парализа на краката.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук