Болести и лечение при козите / част 2

време за четене: 2,5 минути

Козите, въпреки, че не са претенциозни животни, и се отглеждат леко, както всяко живо същество, имат заболявания, които се проявяват често, но при добро гледане и вземане на бързи и адекватни мерки – не се получават нежелани ефекти.

Причини за заболяването
Появата на мастит при козите често е следствие от няколко фактора наведнъж:

  1. Биологично. Патогенните микроби, които влизат в тялото заедно с кръвния поток, се пренасят по цялото тяло и навлизат в млечната жлеза, където започват да се размножават. Животните с намален имунитет и патологии на половите органи са беззащитни дори срещу малък брой бактерии, така че за да избегнат проблем, е необходимо да създадат почти стерилни условия за живот или да увеличат естествените защитни сили на организма.
  2. Механична. Те се обясняват с различни наранявания на зърната и вимето: драскотини, пукнатини и ожулвания, които се появяват поради неправилно доене, нарушаване на санитарно-хигиенните стандарти за държане или паша в обраслата зона.
  3. Температура. Те включват хипотермия на животното в резултат на продължително излагане на места със силни течение, лежащи върху влажна постеля или бетонен под.

За ефективно лечение всяка от посочените причини за мастит трябва да бъде открита и елиминирана навреме, в противен случай човек не може да бъде сигурен, че с течение на времето козата няма да се разболее отново.

Лечение
В началните етапи от развитието на мастит и в хода му в лека форма понякога е възможно да се направи без използването на мощни лекарства, но при най-малкото влошаване на състоянието на животното, ще трябва да прибягвате до тях. Помислете за популярните средства, използвани за борба с описаното заболяване при козите.

Лекарствената схема за лечение на мастит включва използването на аналгетични, противовъзпалителни и антимикробни лекарства, представени под формата на мехлеми, инжекции, перорални форми или антисептични аерозоли.

Използването на продължителни широкоспектърни антибиотици се препоръчва, ако:

  • изисква оптимална концентрация на активното вещество в организма и дългосрочното му задържане на високо ниво;
  • необходимо е да се гарантира спокойствието на животното и минималното му нараняване;
  • Искам да избегна страничните ефекти от употребата на лекарства, които могат да унищожат чревната микрофлора и допълнително да развият дисбиоза;
  • необходимо е да се осигури бързото отстраняване на антибиотичните остатъци от тялото на животното.

Лекарството Nitox отговаря на всички тези изисквания. При леки форми на мастит той се инжектира в тялото на козата веднъж (интрамускулно), със скорост 1 мл от състава на 10 кг живо тегло. В тежки или напреднали случаи инжекцията може да се повтори, но не по-рано от ден и половина.

След въвеждането на лекарството млякото от болна коза е неподходящо за консумация в продължение на седмица, а месото ще трябва да се изостави за три седмици.

Важно! На едно място в тялото на животното не се инжектира повече от 5 ml от лекарството.

1 КОМЕНТАР

  1. Промени козите слет раждане право слабеят учите и путват и гноясват и дигат си млякото и умират накои ако знае от каква волест дсми пише и съшто яретата умират

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук