Болести и лечение при козите / част 1

Козите, въпреки, че не са претенциозни животни, и се отглеждат леко, както всяко живо същество, имат заболявания, които се проявяват често, но при добро гледане и вземане на бързи и адекватни мерки – не се получават нежелани ефекти.

Кръв в козе мляко: причини и лечение
Заболяванията на селскостопанските животни не са рядкост в частните стопанства и те се появяват дори в онези стопанства, където собствениците спазват нормите и правилата за отглеждане на домашни любимци. Болестите имат различен произход, но симптомите им често съвпадат.

За какво заболяване свидетелства кръвта в козето мляко?
Има много причини за появата на кървави примеси в млечните продукти, но маститът при козите е най-честата причина. За да потвърдите предположенията, струва си да обърнете внимание на признаците на това заболяване.

Съпътстващи симптоми на мастит
Маститът е често срещана патология на вимето, която се характеризира с наличието на възпалителен процес в млечната жлеза.

Има четири форми на неговото проявление, въз основа на които можем да говорим за очевидните симптоми на заболяването:

  1. Серозният мастит се характеризира с прекомерно течно мляко, намаляване на обема на добива на мляко, летаргия, апатия и висока температура на животното. Вимето нараства в размер, често става алено и горещо на пипане, надспиналният лимфен възел се увеличава по размер.
  2. Катарален мастит (характерен за първите дни след раждането): в кърмата присъстват малки съсиреци, палпацията на зърната ясно се палпира, а самото виме става подуто, горещо и болезнено, както е показано от поведението на животното по време на преглед. Козата отказва храна и не се движи много, въпреки че температурата е леко повишена.
  3. Хеморагичен мастит. Характеризира се с остра форма на развитие, при която се нарушава кръвоснабдяването на вимето и се отбелязват множество, но не тежки кръвоизливи. Обезмасленото мляко има червеникав оттенък и съсиреци под формата на люспи. Козелът не се движи много, по-често лежи с наведена глава и напълно или частично отказва храна. На вимето ясно се виждат признаци на възпаление: той е подут, болезнен и горещ (с течение на времето променя цвета си от яркочервен до бордо).
  4. Гнойни мастити. В млякото се откриват натрупвания на гнойни маси, а самата коза страда от болезнени усещания, които я карат постоянно да отвежда един от краката си отстрани, като по този начин намалява контакта с вимето. Животното е потиснато и възпалението заема голяма част от млечните жлези, което ги прави червени, горещи и много твърди. Телесната температура е повишена.

Ако в първите случаи все още можете да се справите със съвети и народни средства за отстраняване на проблема, тогава хеморагичният и гноен мастит няма да даде време на собственика за бездействие: колкото по-бързо покажете козата на ветеринарния лекар, толкова по-голям е шансът за нейното спасение.

Разбира се, по-добре е да не се пие мляко с кръвни примеси и особено да не се дава на деца, защото патогени биха могли да влязат в него от възпалено виме. Възможно ли е да се пие такъв продукт на домашни любимци? Всеки собственик решава сам, тъй като няма категоричен отговор.

Знаете ли За разлика от други животни, зениците на очите на козата не са вертикални, а хоризонтални и приличат на процепи. Тази функция е важна за животните, тъй като им позволява да разширят хоризонтите си с 340 °, като предварително фиксират възможна опасност.

4 КОМЕНТАРИ

  1. Колеги една коза навлезе във 5ия месец но още пълни по малко мляко на 3-4дни го издоявам около 50гр.Кажете кога да спра да я доя

    • За първи път ли гледате кози. Трябвало е да я спрете да я доите преди месец и половина. Спирайте сега тя ще се окози и няма да има коластра за яретата

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук