Страната на лалетата, първа и в производството на …лук

0

време за прочит: 2 минути

Колкото и да ни е чудно, оказва се, че Нидерландия не е само номер едно при лалетата, говедовъдството и футбола, а и при…….лука. Това  показва, че климатичните условия са изместили центъра на производството на лук на север през годините.

Лукът в Нидерландия се отглежда върху 33 000 хектара  годишно. От получения лук само 10 процента се реализират в страната, а останалите 90% се изнасят. Износът се реализира в почти 130 страни, което се дължи на факта, че холандците работят с най-качествените налични сортове лук и имат добре развити системи и методи за съхранение. При съвременните технологии  цената на  холандския лук на килограм, опакован и транспортиран, е много конкурентна с други експортни компании, а по отношение на съхранението може да продължи до 3-4 месеца.

Луковият бизнес обикновено е семеен бизнес, където поколенията се променят постоянно. В резултат на това вече се забелязва, че старото затворено мислене се променя и в рамките на настоящото поколение могат да се наблюдават откритост, прозрачност и желание за сътрудничество.

Производството продължава да се фокусира върху традиционния лук и червения лук, но има някои пазарни ниши, като например органичен или розов лук, но те все още не са значими като цяло. По-скоро се отглежда и предлага на пазара за разширяване на портфейла.

Защитата на околната среда в сектора също се увеличава, като повечето компании използват рециклирани опаковки, произвеждащи собствени енергийни нужди по устойчив начин, но също така, например, решават транспорта по вътрешните водни пътища до пристанищата, за да ограничат трафика на камиони.

В Нидерландия също е видно, че лукът се превръща в удобен артикул и нараства търсенето на преработени продукти като готови за консумация ястия или почистени зеленчукови опаковки. Тук се очаква делът на удобните продукти на рафтовете на супермаркетите да нарасне до 60 процента, докато делът на прясната продукция до 40 процента

През миналата година Нидерландия стана заплаха за другите големи производители на лук-Панама и Сенегал. Също и Египет, които освен производство се намеси и в търговията с лук внасян от Австралия и Нова Зеландия. Благодарение на дефицита на лук в Индия, наложи добри цени през последната година.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук