Антибиотична резистентност- какво е това

Време за прочит: 3 минути

Антибиотична резистентност е заплаха за здравето в световен мащаб. Тези думи чуваме през последните години, най-вече от защитниците на животни, но отскоро и от доста институти и специалисти.

Какво е антибиотична резистентност? Най-просто казано, явлението е, че някои бактерии развиват антибиотична резистентност, която използваме за лечение на себе си.
Какво означава това?
Това означава, че в не твърде далечното бъдеще, може да имаме – и отчасти вече го имаме –  бактерии, които няма да можем да излекуваме, тъй като сега те са напълно устойчиви на антибиотици.

Антибиотичната резистентност е огромен проблем, тъй като антибиотиците играят основна роля в съвременния живот и особено в медицината: те се използват не само за неутрализиране на бактерии, но и за предотвратяване на появата на инфекции: например при хирургични операции, от изваждането на зъб до трансплантацията на сърце. Всички операции, които поради нарастващата адаптивност на бактериите към антибиотиците, биха могли да станат много по-опасни, отколкото сега.

Концепцията е основателна: 700 000 души умират всяка година от резистентни на антибиотици инфекции, но броя им ще нарасне до 10 милиона годишно през 2050 г., ако не бъдат взети мерки (данни на СЗО, 2019 г.).
Според Световната здравна организация това е “една от най-големите заплахи за здравето в световен мащаб”.

Но защо ставаме резистентни към антибиотици?

Една от основните причини за разпространението на резистентност към антибиотици са фермите.
В Италия около 70% от продаваните антибиотици са предназначени за производство на животни. Поради увеличаването на броя и плътността на фермите, антибиотиците се превърнаха в инструмент, използван от месната промишленост за поддържане на животните. Стресът, пренаселеността и лошите хигиенни условия в промишлените стопанства правят животните по-уязвими от болести, поради което е обичайна практика да се добавят антибиотици като тетралин или пеницилин в дажбата на угояваните животни, които ускоряват и увеличават производство на месо и в същото време намаляват смъртността на животните.

Друг много важен аспект е, че тези лекарства не се прилагат само на болни животни, но се прилагат превантивно на всички животни в съоръжението.

Енрико Морикони, ветеринарен лекар и директор на Националната здравна служба (SSN), в подчертава как един от най-критичните елементи, касаещи темата за хигиената и здравето, е прекомерното прилагане на антибиотици във фермите .

Антибиотиците са в основата на интензивното размножаване:
– интензивното размножаване се е родило, когато са били налични големи количества антибиотици. Тези лекарства правят възможно размножаването, в противен случай стресът, пренаселеността, лошите хигиенни условия биха причинили заболявания. Тези лекарства увеличават растежа на животните и едновременно ги предпазват от определени заболявания. В случай на вируси, те не са необходими.
– Фактът, че антибиотикът се прилага непрекъснато, въпреки, че е разрешено да се прави само в случай на терапия. Преди няколко години например във Великобритания се разрази скандалът с пилета, които бяха преназначени и продадени дори месец след реалния срок. Е, това беше възможно именно защото пилетата са пълни с химикали, които помагат да не „изгниват“.

На какво ни учи историята?

Историята, дори да гледаме само най-новата, би трябвало да ни научи, че интензивното животновъдство, всъщност крие голям компонент от риска за общественото здраве. Начинът, по който “агрегираме” хиляди животни и ги използваме, за да “произвеждаме” храна, ни изложи през годините на много сериозни патологии, вредни както за нас, така и за животните.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук