Заедно срещу – коронавирусът

0

Време за прочит: 2 минути

Само след няколко дни, вероятно ще започне разглеждането на болните въпроси в земеделието. Особено важни са нещата по отношение на сектора на животновъдите и млякото, сектор, който трябва да осигурява храна на населението в този момент.

Правителството си знае работата и действа да реши най-важните проблеми и ще почне да решава и другите проблеми.
То няма и друг начин.
Голямо успокоение се получи, когато управляващите заявиха, че имаме хранителни продукти за повече от една година.

За да продължаваме да имаме, трябва да се произвежда от нашите фермери.
Засега, най-важната задача е ограничаване контактите, по малко ходене по магазините и ограничаването пътуването с обществения транспорт.  Дори много работни места от утре ще са по домовете.

В животновъдството сме нямали опит в борба с подобен вирус, атакуващ хората. Животновъдите са корави хора. Цяла зима подсмърчат и кихат, но се оправят с животните. За сметка на това, пък имаме опит по отношение ликвидирането на шапа, дерматита и др. Сега, при тази пандемия, най-важното е да се опази състава обслужващ фермата.

Сякаш варианта е само един. Затваряне вратите на фермата, екипа остава денонощно във фермата и си изпълнява задълженията.

Едно време имаше такива действия по отношение заразата от шап. Поне две седмици, „затворени” във фермата бяха обслужващия персонал начело с зоотехника и ветеринарния лекар.

Нещо подобно е направил преди няколко дни, един румънски говедовъд, собственик на ферма общо от 700 говеда и обработващ над 14 000 дк земя. В момента се доят 305 крави, в инсталация с 24 места. Средната млечност е над 9000 кг и в момента получават дневно до 9000 кг мляко. Млякото се предава на мандрата, без шофьора на цистерната да слиза от нея.

“Изолирахме се, защото не е нужно да чакаме най-лошото. Разделихме служителите от кравефермата в две групи и от утре ще бъдем под карантина за 14 дни. Направих доставките с всичко необходимо и тук говоря за фураж, лекарства и храна поне за месец. Що се отнася до 11-те служители, половината от тях ще останат в изолация във фермата, а другата половина – все още в изолация, но у дома. Ако е възможно, след 14 дни ще ги сменя, тези, които останаха вкъщи, ще дойдат във фермата и обратно, но ако това не може да стане, всички останали във фермата ще останат. Така или иначе им обясних, че е по-добре, отколкото да се изолират у дома, по-добре да ги изолирам във фермата. Казах им, че не трябва да напускат, че не трябва да имат контакт със света, защото след това, няма да могат да дойдат на работа.”

Определено има много въпроси свързани с производството на продукция. Но нека се изчака малко, да си подредим нещата по здравеопазването  – работа при необичайни условия, да намалим броя на заразените, да натрупаме малко опит и след това ще дойде ред и на земеделието.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук