Как да се запасим с храна по време на бедствие

време за прочит: 2 минути

Какво съветва  Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, да правим по време на бедствие по отношение запасяването с храни. Всъщност това е отговор на въпрос постdвен от граждани на САЩ:  „Непрекъснато чуваме, че хората трябва да имат известен запас от храна, която да използват при спешност, но нямам представа какво да купя. С какви храни трябва да се запася в случай на епидеми”.

Това е един добър и точен въпрос, за да не се стига до напрежение при хората, като видят празните рафтове в магазините. Точно това се и случва в момента в някои европейски страни и опразването се дължи на коронавирусните страхове..

Това не е добра идея, тъй като купуването при паника може да доведе до недостиг на хранителни продукти,  ако хората прекаляват с купуването на храни, от които наистина не се нуждаят. За да избегнете подобни сценарии,

добре е винаги да имате под ръка поне тридневен запас на основни продукти, които не могат да се консумиратe момента, като консерви, сухи смеси и  които не изискват хладилник, готвене, вода или специална подготовка

Освен това, трябва да имате поне за три дни вода под ръка. Средно,  човек се нуждае от поне три литра вода на ден, в зависимост от възрастта, физическата активност и здравето. И не забравяйте вашите домашни любимци. Препоръчва се да имате под ръка суха или мокра храна в кутии или затворени контейнери или торбички,  допълнени с достатъчно вода за всеки домашен любимец.

Потребителите трябва да избират храни, които вашето семейство ще яде, когато планирате тридневното зареждане. Какво може да закупите от магазина за тези три дни:

  • Мляко /пастьоризирано/ в течна или в прахообразна форма, в случай че загубите сила.
  • консерви супи, яхнии, зеленчуци, боб и други, които могат да се консумират горещи или студени.
  • сушени меса като говеждо месо и консервирани или вакуумно затворени торбички с риба тон, пилешко месо, и колбаси.
  • закуски като пълнозърнести бисквити и зърнени храни, сушени плодове, ябълков сос, чаши за плодове, ядки и фъстъчено масло.
  • пресни плодове, които имат по-дълъг срок на годност, като ябълки, портокали и круши.
  • сушени плодове.
  • консервирани сокове.
  • храна за кърмачета.

Освен това е важно консервите да се отварят ръчно.

Ако имате аварийна ситуация, свързана с прекъсване на електрозахранването, не забравяйте да държите вратите на хладилника и фризера максимално затворени, за да поддържате студената температура. Хладилникът ще държи храната безопасно студена за около четири часа, ако не се отваря вратата. Пълният фризер ще задържи температурата приблизително 48 часа или поне 24 часа, ако вратата остава затворена.

Трябва  да изхвърлите от хладилника, бързоразвалящи се храни като месо, домашни птици, риба, меки сирена, мляко, яйца, ако са били без захранване повече от четири часа. Това е така, защото бързоразвалящите се храни, оставени по-дълго от два часа, могат бързо да се развият бактерии, които ще направят храната опасна за ядене, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията

Източник: FEMA

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук