Защо миенето на ръце е по-добро от използването на  дезинфектант 

1

Здравните експерти казват, че миенето на ръце убива повече микроби, отколкото използването на дезинфектант за ръце, но трябва да го направите правилно

Ако сте следили новините (или току-що сте посетили магазин за хранителни стоки), вероятно сте наясно, че с появата на коронавируса, дезинфекционни санитарни средства за ръце е много трудно да се намерят. Въпреки това, за сапунът може да се каже, че  има добро снабдяване и не е  изчезнал от рафтовете.

И все пак, за да се предпазите от този вирус, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват първо да се мият ръцете – а да се използва дезинфектант за ръце само като резерва, ако не можете да измиете ръцете си.

Правилното миене на ръцете е най-безопасният, най-ефикасният, най-евтиният и лесно достъпен метод за предотвратяване на болести.

И така, защо обикновеният стар сапун и водата биха били по-ефективни срещу микроби, отколкото дезинфектант за ръце на базата на алкохол?

Когато физически си миете ръцете, правите три неща. Премахвате видимата мръсотия и слуз, чрез използването на сапун, който намалява повърхностното напрежение и  физически, чрез триене отстранява и измива всичко, което е на ръката ви. Което би включвало микроби, които не се виждат.

Проучванията показват, че сапунът и водата са по-ефективни от дезинфектанта за ръце при отстраняване на определени замърсявания от които  се причинява диария.

А измиването на ръцете е особено ефективно за много мръсни ръце, като тези, които получавате от градинарство, занимания със спорт или изтриване на хрема с гърба на ръката си.

Ако ръцете ви са видимо замърсени, дезинфектантът за ръце не може да стигне до всички повърхности на кожата. И ако ръцете ви имат слуз върху тях, дезинфектантът за ръце не може да проникне. Не забравяйте, че ако имате грип, грипният вирус е в тази слуз. Няколко проучвания показват, че измиването на ръцете се отървава от грипния вирус от ръцете много по-бързо, отколкото прави дезинфектантът.

Как правилно да миете ръцете

Всички мислят, че знаят как да го правят [мият ръце], но наблюденията показват, че никой не го прави и никой не знае как да го направи правилно.

Така че, нека да прегледаме стъпките, които важат за всички според  препоръките на  Центровете за контрол и превенция на заболяванията – CDC:

  1. Мокрите ръцете с чиста, течаща вода. Топла или студена вода ще свърши работа. След това изключете крана и нанесете сапун.
  2. Почистете ръцете, като ги разтривате заедно със сапуна. Всеки сапун действа – не е необходимо да е антибактериален. Не забравяйте да стигнете до всички части на ръцете – гърбовете, дланите, между пръстите и под ноктите.
  3. Трийте ръцете поне 20 секунди. Петте секунди, през които повечето хора мият ръцете си, не отнемат много микроби.
  4. Изплакнете ръцете добре под течаща вода.
  5. Изсушете ръцете с чиста кърпа.

Използвайте хартиена кърпа, за да изключите крана и не забравяйте да отворите вратата на банята и с хартиената кърпа.

Хората мият дланта, мият гърба на ръката си, мият долната трета на пръстите. Но виждали ли сте някой да мие под ноктите си. И така, следващия път, когато се миете, обърнете внимание на тези често пренебрегвани очастъци.

Как да използвате правилно дезинфектанта за ръце

Ще има моменти, когато дезинфектантът за ръце просто има повече смисъл от миенето на ръце. Да речем, че сте били в банята в офиса си, следвате всички стъпки, които описахме по-горе, така че сега имате идеално чисти ръце, но изчакайте, трябва да отворите вратата, която води от коридора (където е банята) обратно към вашия офис. Десетки хора отварят и затварят тази врата през целия ден, така че може да е доста мръсна. Въпреки че прилагането на капсула за дезинфекция на ръце може да изглежда по-лесно от миенето на ръце, много хора объркват тази процедура също.

Ако използвате средства за дезинфекция на ръцете, трябва да поставите капчица с размер поне на една четвърт от монета 1 лев. И оставете да изсъхне на въздуха, след като приключите с нанасянето.

 Ето правилния начин да го направите:

  1. Дезинфектантът трябва да е най-малко 60 процента на алкохолна основа.
  2. Разтрийте го върху всички части на ръката си, започвайки от върховете на пръстите и върнете обратно към дезинфекцията (не забравяйте между пръстите). Продължавайте да правите това, докато изсъхне. По този начин знаете, че сте имали достатъчно време за излагане на този дезинфектант да убие микробите.
  3. Съпротивлявайте се на желанието си да избършете ръцете си с хартиена кърпа или панталони, за да ускорите процеса на сушене.
  4. Тъй като дезинфектантът за ръце може да бъде много сух, дръжте наблизо лосион за ръце или крем за ръце, който да нанесете, след като ръцете ви изсъхнат.

източник: Jimmy Kimmel

1 КОМЕНТАР

  1. Ора пиите ракия колкото се може повече поне тука до края на април и яжте колкото може повече чесън 😉

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук