Анализ – МЕСО – агнета и кози за 2019 година

0

време за четене: 2 минута

Производството на агнешко месо е изключително важно за нашата страна. Първо, че това си е традиционно ядене през Великденските празници, майските празници и празниците по селата. Второто е, че опеченото агнешко месо, особено на нашите български агнета, е много вкусно и третото е, че месото от агнета и шилета играе най-важната роля в икономиката на една овцеферма.

За износ на агнета е трудно да се говори, защото нито имаме тези породи, които желаят задграничните клиенти, нито имаме и количествата, които искат. Ако се сключи случайно някоя сделка, ще е много добре. Може би по-реалистично е да се изнасят разплодни животни /има вече реализирани такива износи/, отколкото за клане. Вътрешния пазар също трябва да не се пренебрегва и не трябва да се пълни с чужди агнета.

Колко животни сме заклали и колко месо сме получили от овцете  и агнетата  в нашите кланици, през 2019 г  може да се разбере от статистическите данни на Агростат.

През годината са  работили  50 кланици за ДРД. Заклани са близо 284 000 бр овце и агнета, което е с над 57 000 бр  по-малко в сравнение с 2018 г.
Получено е трупно 2 394 000 кг месо, което означава, че е осигурена по една порция на човек /400-500 гр. месо/ от кланиците. Закланите животни от ДРД, са влезли в кланиците при средно живо тегло от 19 кг и средно трупно тегло от 8.5 кг – идеално тегло за печене в тава или чеверме. Рандемана грубо отива към 45%.

Сезона на агнетата настъпва и въпроса е имаме ли вече визия, как ще се реализират агнетата в най-добрия случай. От двете страни сме заобиколени от две от първата тройка държави по отглежданите овце и кози – Гърция и Румъния – над 10 милиона броя във всяка от двете държави. Македония има сигурните 7000 бр агнета, които ще достави на нашия пазар.

Ние нямаме сигурен външен пазар за агнета и овце, което означава, че вътрешния пазар трябва да поеме нашите агнета. Не трябва да забравяме и ситуацията в света по отношение грипа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук