Топ статия: Евродепутатите на педали

0
време за четене: 2,5 минути
Минаха няколко месеца от работата на новите евродепутатите, които се поокопитиха в новите условия и започнаха да действат. Нашите, също имаха няколко изяви.
Кои са те, може да прочетете тук:

Михаил Михайлов: 2 част – “За политиците, компромисите, абсурдите, незнанието и парите” – сп.  “Агро пари”

Заглавието не е случайно, защото румънските евродепутати наистина натиснаха педалите по отношение на овцевъдството.

Бъдещето на румънското овцевъдството и козевъдството, бе обсъдено в Брюксел на 6 март 2020 г. в 6:06 ч. сутринта, въпреки ограниченията, причинени от коронавируса!

Румънският евродепутат Даниел Буда, заместник-председател на комисията по земеделие в Европейския парламент, публикува на страницата си във Фейсбук доклад за работната  среща, проведена, както вече казахме в Брюксел, с няколко лидери на овцевъдите..

 Те обсъдиха с Даниел Буда, но също и с Михаил Думитру, заместник генерален директор на Министерството на земеделието и развитието на селските райони в рамките на Европейската комисия, и с Ахим Иримеску, координатор на сектор „Земеделие, горско стопанство и рибарство“ на Постоянното представителство на Румъния в ЕС.

„Това беше изключително конструктивна дискусия. Румъния днес е третата страна в ЕС по броя на отглежданите овце и кози.  Пазарът на овче и козе месо е огромен.  Пазарите в арабските страни, трябва да се поддържат и развиват по-нататък, и тук министър Адриан Орос върши отлична работа, трябва да имаме предвид, че след Brexit има огромна възможност за износ в ЕС. Но разбира се, тук говорим за необходимостта от подобряване на качеството на месото и съответно работа с породите в тази посока.
Предимствата са множество.
В ЕС можем да изнасяме трупове, така че не бихме имали главоболие при транспортирането на живи животни, това би създало по-голяма полза от използването на зърнени култури в процеса на угояване, би създало добре платени работни места, плюс лекотата в процеса на размножаване, в сравнение със сектора на млечните овце, който, разбира се, трябва да бъде подкрепен и за тези, които имат добра работна сила във фермите.

Размножителният процес трябва да бъде сериозен, независимо за коя порода говорим. За това обаче е необходимо партньорство и аз подчертавам силно партньорство с асоциациите по овцевъдство с научноизследователските станции, подчинени на Академията за селскостопански и горски науки. Аграрното университетско образование, Националният орган по зоотехника също трябва да бъдат неразделна част от този процес. Само “на полето” можем да тестваме различните  породи животни – приспособимост, средно дневен прираст, количество получено мляко, плодовитост, себестойност на единица продукция. С други думи, генетичният прогрес в популациите от овце и кози трябва да се отговори в резултат на този процес. Процес, който ще бъде дълговременен, но ползотворен.

Особено ценя решимостта на овцевъдните и козевъдни асоциации, да започнат този процес, да предприеме действия, включително последователни финансови ресурси, така че този сектор да бъде консолидиран. Без изследвания, без подобрения, не можем да се справим с новите предизвикателства за борба с изменението на климата, поради нарастващите нужди от храна в световен мащаб, но също така, че овцете и козите дават решаващ принос за поддържането на биологичното разнообразие и биологичния баланс, като използват площ, недостъпна за други животни, което определя превъзходното използване на селскостопанските площи. Земеделските производители обаче трябва да знаят, че участието им в създаването на национални стратегически планове е жизненоважно. Европейската комисия остави тази възможност държавите-членки да поставят своите нужди и решения, така че новата Обща селскостопанска политика да отвори нови възможности за селскостопанския сектор. Незаменима мярка за качествена храна и достъпни цени. След изключително конструктивни дискусии съм убеден, че този сектор ще има бъдеще.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук