Световна здравна организация: Основни предпазни мерки за защита срещу нова инфекция с коронавирус

0

време за четене – 3 минути

Бъдете в течение с най-новата информация за епидемията от COVID-19, която може да бъде намерена на уеб сайта на СЗО и също получена от органите на общественото здравеопазване във вашата страна и град. Най-голям брой случаи на COVID-19 все още са открити в Китай, докато в други страни има огнища от местно естество. В повечето случаи заболяването се характеризира с лек ход и завършва с възстановяване, въпреки че се появяват усложнения. Можете да защитите здравето и здравето на другите, като спазвате следните правила:

Мийте редовно ръцете си
Третирайте редовно ръцете си с продукт на алкохолна основа или ги измивайте със сапун.

Защо е необходимо това? Ако вирусът присъства на повърхността на ръцете, третирането на ръцете с продукт, съдържащ алкохол или измиването им със сапун, ще го убие.

Пазете дистанция в обществото
Дръжте поне 1 метър далеч от хората, особено ако имат кашлица, хрема и треска.

Защо е необходимо това? Кашлящ или кихащ, човек с респираторна инфекция, като 2019-nCoV, разпространява малки капки, съдържащи вируса около себе си. Ако сте твърде близки с такъв човек, можете да получите вируса чрез вдишване на въздух.

Ако е възможно, не докосвайте очите, носа и устата си.
Защо е необходимо това? Ръцете докосват много повърхности, на които може да присъства вирусът. Докосването на ръцете, съдържащи инфекцията до очите, носа или устата, може да пренесе вируса от кожата на ръцете в тялото.

Следвайте респираторна хигиена
Когато кашляте и кихате, покрийте устата и носа си с тъкан или огъване на лакътя; веднага хвърлете салфетката в контейнера за боклук с капак и обработете ръцете си с антисептик, съдържащ алкохол, или ги измийте със сапун и вода.

Защо е необходимо това? Покриването на устата и носа с кашлица и кихане помага да се предотврати разпространението на вируси и други патогени. Ако покриете носа и устата си с ръка, когато кашляте или кихате, микробите могат да попаднат върху ръцете ви, а след това върху предмети или хора, които докосвате.

Ако имате температура, кашлица или затруднено дишане, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро.
Ако сте посетили райони на Китай, където се регистрира 2019-nCoV, или сте били в близък контакт с някой, който има симптоми на респираторно заболяване след пътуване от Китай, уведомете вашия доставчик на здравни услуги.

Защо е необходимо това? Треска, кашлица и затруднено дишане изискват незабавна медицинска помощ, тъй като те могат да бъдат причинени от респираторна инфекция или друго сериозно заболяване. Симптомите на дихателни увреждания, комбинирани с треска, могат да имат различни причини, сред които, в зависимост от пътуването и контактите на пациента, може да има 2019-nCoV.

Следвайте най-новата информация и следвайте препоръките на медицинските специалисти
Бъдете в крак с най-новата информация за COVID-19. Следвайте препоръките на специалисти, централни и местни органи по обществено здраве, както и организацията, в която работите, за да защитите себе си и другите от COVID-19.

Защо е необходимо това? Централните и местните здравни власти разполагат с най-актуалната информация за динамиката на COVID-19 във вашия район. Те могат да осигурят най-подходящите мерки за лична защита на хората във вашия район.

Лични предпазни мерки за тези, които наскоро (през последните 14 дни) посетиха зоните на разпространение на COVID-19
Следвайте указанията по-горе.
Ако не се чувствате добре, останете вкъщи, докато не се възстановите, дори ако имате леки симптоми на заболяването, като главоболие или хрема. Защо е необходимо това? Като се въздържате от контакт с други хора и не посещавате медицински заведения, вие помагате на тези институции да работят по-ефективно и да предпазят себе си и околните от възможна инфекция с COVID-19 или други вирусни инфекции.
Ако имате температура, кашлица или затруднено дишане, не отлагайте да потърсите лекарска помощ, тъй като тези симптоми могат да бъдат причинени от респираторна инфекция или друго сериозно заболяване. Първо се обадете на вашия доставчик на здравни грижи и докладвайте за всички скорошни пътувания или контакти с пътници. Защо е необходимо това? Кандидатстването за медицинска помощ по телефона ще позволи на специалистите бързо да ви насочат към подходяща медицинска институция. В допълнение, това ще помогне да се избегне възможното разпространение на COVID-19 и други вирусни инфекции.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук