Новини от мрежата: Нещо става. Да не изтървем „влака”

0

време за четене: 2,5 минути

Отваряйки през последните няколко дни, страниците посветени на земеделието в света и Европа, прави впечатление загрижеността за земеделците.

Ако отворим наши страници в гугъл ще прочетем само заглавия, в които се пише колко много пари получават или ще получат земеделците.
Дали е така.
Дали провеждането на някои мероприятия вместо даването на пари, няма да помогне повече на фермерите.

Венецуела: Президентът Никола Мадуро подписа Указ за премахване на ДДС и мита върху местните селскостопански продукти. Той заяви това на среща с местните фермери, съобщава ТАСС.
Освен това, Мадуро призова чуждите граждани да дойдат във Венецуела и да инвестират в нейната икономика, включително в селскостопанския сектор. През последните няколко години политиката на Никола Мадуро предизвика възмущение сред фермерите. Грешните икономически решения на президента вече доведоха страната до рязко нарастване на инфлацията, недостиг на социално значими храни и девалвация на местната валута. В резултат на това около 4,5 милиона мигранти и бежанци напуснаха страната, броят на които може да се удвои. Новата стъпка на венецуелския лидер може да промени отношението на фермерите към него.

Испания: правителство започна да подготвя дългоочаквани мерки за аграрните производители за смекчаване на финансовата криза в селското стопанство,съобщава министъра на земеделието на страната Луис Планас.
Според Планас новите реформи ще позволят на фермерите да станат по-печеливши и икономически устойчиви и да създадат по-голям баланс в хранителната верига. Според плана правителството ще повиши цените на селскостопанските продукти до нивото на поне покриване на разходите. Това обаче няма да е достатъчно, тъй като не може да принуди търговците и дистрибуторите да плащат правилните цени. В тази връзка властите искат да публикуват имената на компании, които нарушават правилата, както и да включват разходите за производство в договорите.

Португалия: Португалският премиер Антонио Коста критикува предложението на властите на ЕС да намалят селскостопанската подкрепа в изоставащи страни и региони. Това се съобщава от Euronews. Премиерът отбеляза, че много години властите са обещавали много, но дават малко на земеделските производители. Той призова за прекратяване на тази тенденция. Коста каза, че увеличаването на подкрепата за селскостопанския сектор директно определя жизнения стандарт на европейците и е от значение на фона на глобалното затопляне и развитието на цифровите технологии. Коста също критикува върховенството на закона. Това означава, че в случай на противоречия между националните закони и източниците на права на ЕС, последните са по-важни.

Припомнете си, че през тази седмица президентите и премиерите на страните от ЕС проведоха поредица от срещи относно бюджета за следващите седем години. Властите на някои държави предложиха да намали подкрепата за малките и средните земеделски стопани в него от 412 на 365 милиарда евро. Те обясниха това с необходимостта от оптимизиране на разходите. Въпросът за намаляването на тези средства беше обсъден преди две години. Тогава френският парламент се противопостави на това. Не отдавна испанските фермери организираха протести в тази връзка. Освен това, властите на Франция, Литва и няколко други страни от блока се изказаха в подкрепа на поддържането на бюджета както преди.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук