Топ статия: Цена на млякото – март

3

врече за четене: 3 минути

Времето си върви, млекопроизводителите се надяват цените на суровото мляко да се качват.
Млекопреработвателите чакат първите мартенски „горещини” да кажат, че тревата изникна и да свалят цените и така до края на света.

Истината обаче е малко по-друга. Цените на консумативите и услугите нарастват невидимо. Цените по магазините също нарастват, но понеже актуална е АЧС говорим само за повишаване цените на свинското месо /което засега е минимално/.
Никой не говори за скока на цените на сиренето и кашкавала. Когато продукта е истински, нека и цените да са високи. Но какво да кажем, когато купим фалшив продукт на „истинска” цена.

Следва и въпроса, какъв е процента на фалшивите продукти.

Съгласно проверките, които се правят от контролните органи, математически /колкото и филантропски да е/ фалшиви са 37.5% от млечните продукти. Съвсем скоро от осем сирена, три се оказаха фалшиви. Към това добавяме  и новите технологии за производство на сирена, големият процент вода и сухо, мляко съгласно Наредбата. Всички тези шмекерии от някои производители, оказват влияние на цената на суровото мляко – разбира се, че надолу. Оказват влияние и върху бизнеса на коректните мандри и те имат два пътя – или минават в тъмния сектор или пускат катинара.

Следва и  уравнението – няма мляко, но имаме едни от най-ниските изкупни цени в Европа на суровото мляко  = на пълни щандове с млечни продукти,  с  високи цени  на някои продукти спрямо качеството.

Какви са изкупните цени за месец март гарантирани от най-големия купувач на сурово мляко в Европа – FrieslandCampina. Цената за 100 кг сурово мляко се намалява  0,25 евро в сравнение с миналия месец и ще е 36.25 евро. Това намаление се дължи на намаление на цените на млякото в референтните ферми.

Гарантираната цена на FrieslandCampina се прилага за 100 кг мляко със стандартно съдържание на протеин (3,57%), мазнини (4,42%) и лактоза (4,53%), без ДДС. Показаните количества важат за средно снабдяване от 850 000 килограма мляко годишно.

Цена на биологичното мляко  намалява също с 0,25 евро в сравнение с февруари и става 47.50 евро за 100 кг мляко. Гарантираната цена на  се прилага за 100 кг мляко със стандартно съдържание на протеин (3,57%), мазнини (4,42%) и лактоза (4,53%), без ДДС. Посочените количества се прилагат при средна доставка на 550 000 кг мляко на годишна база

Какви са били изкупните цени в страните от ЕС през януари.

Средната изкупна цена за суровото мляко през януари в ЕС е била 35.58 цента и вече без Англия. Има намаление с два цента в сравнение с декември. През януари минала година цената е била 35.80 цента, което може да бъде и сигнал за това, какво може да последва.

Най-високи са цените в Кипър – 58.45 цента за кг мляко – най-висока цена за последните години. Следва Малта – 52.36 цента, Италия – 39.70 цента и Гърция с 39.00 цента.

Отдавна сме казали, че ние следваме модела на тази държава (Гърция) и нашите прогнози са до няколко години млечните крави да достигнат цифрата – 120 000, които ще произвеждат сегашното количество мляко от около 550 хил.т  и съответно цената на млякото ще бъде 35 – 40 цента.
Между другото, имаме вече ферми, които към днешния я ден получават по 80 стотинки за килограм мляко.

В големите производители, които дерижират пазара за мляко цените са: Германия – 35.29 цента, Дания – 33.99 цента, Нидерландия – 35.75 цента, Австрия – 37.50.
На опашката са страните от Балтика, България и Португалия. У нас за януари средната цена е 31.80 цента, а най-ниска цена е имало за Латвия – 30.01 цента.
Страни, които преди няколко месеца бяха до нас, взеха да вървят нагоре – Румъния – 32.75 цента, но те имат и бонус по 17 евро за един тон предадено мляко. Унгария – 32.33 цента, доскоро бяха след нас, Словения – 31.96 цента – миналата година са били зад нас.

През януари най-много са паднали цените за млякото в сравнение с януари миналата година в Дания – с 8.1%, Австрия – с 4.8% и Швеция – 3.6%, а най- голям скок нагоре цените имат в Словения – 6.9%,Унгария – 6.%, Малта – 5.7%.
В Румъния и България имаме ръст на цените от 3%.

Изводите:

 • Ниски цени за суровото мляко;
 • Невъзможност за конкуренция при млекопреработвателите;
 • Намаляване производството на мляко във водещите ферми;
 • Фалит на млечни ферми;
 • Намаляване производството на сурово мляко;
 • Забавяне процесите на селекцията;
 • Loader Loading...
  EAD Logo Taking too long?
  Reload Reload document
  | Open Open in new tab

  Download [1.47 MB]

 

3 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук