Колко струват месото и млечните продукти в различните страни на ЕС

0

време за прочит: 3 минути

Данните от Евростат показват, че най-ниски са цените на основните хранителни стоки в Полша и Румъния.

Дебата за цената

 След срещата на върха, премиерът Меркел все още не иска слагането на  минимални цени на храните. От седмици земеделските производители протестират срещу ценовия натиск на търговските вериги Aldi, Lidl, Rewe или Edeka. Също така, министърът на земеделието Кльокнер нарича отстъпката от цените на месото на дребно “неприлично”. Докато зелените призовават за законови минимални цени, Меркел говори след срещата на върха с най-големите търговци на хранителни стоки в Германия срещу подобна наредба. И се позовава на законовите правила, които вече се прилагат днес, за забрана на продажните цени под производствената цена. През тази година федералното правителство трябва да прокара съответния регламент на ЕС срещу нелоялната конкуренция.

Но колко всъщност са високите цени на храните в Германия? Един поглед върху данните на Европейската статистическа агенция Евростат показва, че те не са нито особено ниски, нито са особено скъпи в сравнение в ЕС – те са просто средни.

От друга страна, хранителните стоки са скъпи в Австрия и Дания: една сравнима кошница за пазаруване там струва около 26,6 процента повече от средната за ЕС, докато в Германия е само с 2,4 процента по-скъпа. Най-евтината храна е в Румъния – 64.9% и Полша – 67.8%. В Испания храната е 95.6% под средното.

При цените на месото картината е подобна: Германия е с 5,9 процента над средното за Европа. Месото е най-скъпо в Австрия с 45,7% над средното за ЕС – и във Франция (30,7%). Месото е най-евтино в Полша -62.4% и Румъния.-62.9% Испания е с 89.2%, Белгия 126.2%, Ирландия 105.4 от средното за Европа.

Подобна е ситуацията с хляба и зърнените продукти: В Германия те струват 1,6 процента повече от средното ниво на цените. Потребителят трябва да дадат най-много пари  в Австрия (36 процента над средното за ЕС) и Швеция (+23,3 процента),следват Ирландия 119.5% и Белгия 114.5% най ниска е цената на хляба в Румъния, където трябва да платите само половината от средното за Европа.-54.3%., а в Полша 68.6%

За разлика от тях млякото, сиренето и яйцата в Германия струват само 96,7 процента от средното за ЕС. Полша е по-евтино 71,2 процента, а по-скъпа със 121,2 процента е в Белгия, а в  Швеция е 112,4 процента.

Как се създава впечатлението за евтините немски цени на храните? Това се вижда от поглед върху дела на годишната икономическа продукция (брутен вътрешен продукт, накратко: БВП), който жителите на дадена страна изразходват за храна. За германците това е само 4,7 процента през 2018 г. – докато при румънците е 15 процента, а за поляците 8,6 процента от БВП. В превод това означава: Ние в Германия харчим само част от богатството си за храна.

https://www.spiegel.de/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук