Хладилникът: Какви продукти не трябва да се съхраняват на един рафт?

време за прочит: 2,5 минути

Свежестта на продуктите се определя не само от температурата, химическия състав, влажността на въздуха, но и от наличието на други продукти, съседни на рафта. Не всеки собственик мисли за правилата за съхранение на храната в хладилника.

Зеленчуци и мляко

 

Млякото в отворен съд отделя въглероден диоксид, който може да окисли зеленчуците. В резултат последните са по-податливи на разпад. За да избегнете нежелания ефект, преместете млякото до горния рафт. Така газът, който има тенденция да се издига нагоре, не вреди на зеленчуците. Когато не е възможно да преместите млякото от други продукти, съхранявайте го в плътно затворена опаковка.

Лук и картофи

 

“Наредените” картофи и лук в съседни чекмеджета под кухненската мив-ка? След това изчакайте: скоро нишестеният зеленчук ще цъфти с цялата си мощ. Това се дължи на факта, че сочният лук изпарява влагата, която се абсорбира добре от грудки. По-добре извадете картофите на друго хладно място и след известно време забележете разликата – при новите условия кореновата култура няма да пусне корените.

Зеленчуци / плодове и кореноплодни 

Плодовете и зеленчуците, които носим вкъщи и оставяме на масата за узряване, произвеждат важен газ за този процес – етилен. Ябълки, круши, банани, праскови, сливи; домати, чушки, тиква, авокадо … Тези продукти ускоряват процеса на собствено узряване и в същото време започват узряването на зеленчуци, които не се нуждаят от него.

Най-вече морковите, картофите, целината, цвеклото и лукът се „консумират“ от щедрите съседи на етилен. Газовите корени, наситени с газ, покълват повече и придобиват горчив послевкус. Също така, съдържащите вода зеленчуци, като краставици, са изключително нестабилни към етилен.

Ябълки и портокали

Ябълките, като богат източник на етилен, не могат да понасят съседството с портокали – плодове, които заемат второ място сред „носителите“ на газ. И двата плода започват толкова мощни процеси, че не могат да издържат един на друг: и двата изгниват по-бързо.

Съхранявайте ябълките в хладилник или в плътно затворена торбичка, а портокалите – във ваза или кошница. Цитрусовите плодове харесват стайна температура.

Риба и месо

 

Месото и рибата могат да се съхраняват само замразени и неотворени заедно. Във всяка друга форма – сурова или готова, те променят вкуса и миризмата един на друг, ако са наблизо. Месото е особено изложено на вкусови промени. Същото правило важи за консерви от месо и риба в открити контейнери.

По същите причини е нежелателно да съхранявате риба в близост до зеленчуци или млечни продукти. Където и да се появи риба, тя се усеща. Миризмата на риба няма да навреди на други продукти, когато се съхранява в един вакуумен пакет.

Пушени меса и сирене

 

Всяко пушено месо е източник на остри миризми. Сиренето е продукт, който абсорбира тези миризми. Също така е по-добре да не съхранявате подправки и херинга на общия рафт до „абсорбатори на миризма“ – извара, масло, чай и др. Последните поглъщат газове от първата група продукти и губят вкуса си, губейки срока на годност.

Консерви и конфитюр

 

Консервираните меса, риба и зеленчуци не могат да се съхраняват до конфитюр и консерви. Несъмнено изброените продукти имат общи температурни изисквания (от 0 до 20 ° C). Все пак тук отново говорим за миризми от отворени кутии. Но затворените контейнери с консерви и конфитюри могат да се съхраняват с чиста съвест извън хладилника – на всяко място хладно и защитено от преки лъчи.

Банани и … банани!

 

Бананите имат най-краткия срок на годност от всички възможни плодове. Те не просто отделят етилен: бананите карат дори съседните бананови плодове да узряват по-бързо. За да удължите срока на годност, разделете китката и оставете част от бананите в хладилника. Не забравяйте, че плодът не трябва да “смущава” съседите: увийте плодовите  с прилепващо фолио.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук