Първите два дни, след оагването – на педали

0

време за четене:4 минути

Първите два дни след оагването, са изключително важни за бъдещето. Ама това бъдеще, започва още по време на късната  бременност. Късната бременност, е един от основните рискови периоди, в управлението на стадото.  Храненето в късна бременност е свързано с подготовката на овцете и фермата за успешен агнешки сезон. Трябва да се задоволят енергийните и протеинови изисквания  на животните. Това е много просто, но доста често не се постига на ниво ферма.

Защо е толкова важно храненето в  късна бременност?

 • Правилно нахранената овца дава максимален шанс за успешен резултат от кампанията.
 • Ще се произведат агнета с добро качество и да се сведе до минимум смъртността на агнетата;
 • Овцете да произвеждат достатъчно количество качествена  коластра;
 • 85% от растежа на плода става през последните два месеца от бременността;
 • Правилното хранене е от решаващо значение за минимизиране на метаболитните заболявания.

Значението На Коластрата

Освен значението за теглото при раждането на агнето, доброто хранене през последния период на бремеността,  е от съществено значение за производството на коластра. За да произвеждат  овцете повече коластра,  важно е да се запази доброто телесно състояние  на овцата, от средата на бременността, до деня на агнене. Коластрата е абсолютно решаваща, за успешното агнене, и това е ключов проблем за много ферми.

 Задачат е:

 • <8% смъртност от агнета до отбиването. От стадо 1,3-1,4 агнета на овца;
 • <2% смъртност от овце;
 • 6 кг тегло на агнето при раждане .
 • 5 килограма тегло при раждане на две агнета;
 • 5 кг тегло при три агнета.
 • Всяко агне  изисква около 1 литър коластра в първия ден от живота си и най-малко 0,5 литра трябва да има на разположение. Това е постижимо чрез добро хранене.

Трябва да са даде  най-добър шанс на агнетата да оцелеят и развият добре, като овцете-майки да са  с  висококачествена и в достатъчно количество коластра и това е половината от историята.

Другата половина е, че агнето трябва да може да консумира коластрата. И двата фактора са силно зависими от начина на хранене на овце в късна бременност.

Ако агнето нямат достъп до висококачествена коластра, това е огромно предизвикателство. 50% от смъртността на агнетата се наблюдава през първите 48 часа от живота. По-голямата част от тази смъртност е свързана с проблеми около коластрата; или агнето не получава достатъчно коластра за генериране на топлина, или агнето не получава достатъчно коластра, за да предотврати болестта. Ако  агнето през първите 48 часа от живота си оживее има отлични  шансове да стигне до ченгела.  Освен това, доказано е, че агнетата които добре са изкарали коластрения период, имат прираст с 60гр повече от тези агнета които са имали проблем през този период.

Ако се пропусне този прозорец през първите 48 часа, агнето е постоянно компрометирано и ще създава проблеми или ще има по-малка продуктивност.

Материала е представен от Националната конференция по овцевъдство на Ирландия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук