Какво правим след смъртта на животното

време за четене: 2,5 минути

С тази статия запознаваме нашите читатели, какво се прави в една друга страна. Тези правила не важат за нас, и не ги прилагайте. В най-скоро време ще публикуваме, какво трябва да се прави, съгласно българското законодателство. Отново повтаряме –  статията е информативна.
Овцевъд & Козевъд

Когато отглеждаме добитък, нашата отговорност да се грижим за животно не свършва, когато животът му свърши. Нашите грижи свършват, когато премахнем трупа от фермата, по разрешените от Закона начини. Правилното управление на процесите след констатирана смърт на животното,  изисква както правни, така и етични съображения, според  двама специалисти от Университета и Министерството на земеделието на  Пенсилвания.

“Неправилното  ликвидиране на умрелите  животни, може да доведе до проблеми, свързани с околната среда, и да представлява риск за здравето на животните и хората.  Труповете на животните трябва да бъдат унищожени бързо.
В Пенсилвания двамата експерти отбелязват, че тази  рамка е 48 часа. Те очертават четирите правни начина, за управление на ликвидиране на умрелите животни от страна на фермерите. Съответно  плюсовете и минусите на всеки от тях:

 1. Предаване трупа на екарисаж – Удобно, с минимална работна ръка, но може да бъде скъпо и да представлява риск от биосигурност. Услугите за предоставянето трябва да бъдат лицензирани, обикновено от държавния отдел на земеделието. Не забравяйте, да поставите чакащите трупове далеч от помещенията, в които се отглеждат животните. Извън места ползвани от хора и животни.
 2. Загробване – има голяма опасност за опазването на околната среда, общественото здраве и безопасността. Места за загробване  трябва внимателно да бъдат избирани:
 • Добро разстояние  в зависимост от местните разпоредби,  водни източници като потоци, езера и влажни зони.
 • Трупа се заравя на дълбочина на минимум 60 см. в земята в рамките на 48 часа.
 • Най-малко на 60 метра от кладенци.
 • Най-малко 60 метра от чужди имоти.
 • Далеч от обществения поглед.
 1. Изгаряне – Удобно, но може да е скъпо и да причини миризми. Изгарянето на открито не е правен метод за ликвидиране на мъртви животни. Правното изгаряне изисква камера за изгаряне, най-доброто е тази камера да има уловители на дима и миризмата. Фермите обикновено са освободени от правилата за качество на въздуха, но проверете при местната община, за да сте сигурни.
 2. Компостиране –най-удобните, достъпни и екологосъобразни начини за унищожаване на животните. Плюс това се произвежда полезен  източник, който може да се използва във фермата. Компостните площадки трябва да бъдат разположени на 100 метра от воден източник, извън обществените обекти и да бъдат защитени от  прегради. Компостираното животно трябва да има източник на въглерод , който трябва да предотврати всякакви проблеми с гризачи, лешояди, животни, мухи или миризми. Периодичното обръщане на купчината на всеки 6-10 седмици ще добави кислород и ще ускори разграждането на животните. Компоста може да бъде готова за използване като тор след три месеца по-късно – от малки животни като телета, но може да отнеме до 10 месеца за възрастни
  Източник:wsj.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук