Дезинфекци, коластра, пъп – част от успеха при агнилната кампания

време за четене: 2,5 минути
Агнилната кампания за някои привърши и вече готвят първите агнета за осми март. На други места кампнията е в разгара си, а на трети сега започва. От началото на кампанията публикувахме три материала свързани с нея и за тези които сега почват,ще им бъде полезно да си припомнят някои позиции от агненето на овцете.-сложи линкове за двети.
Овцевъд & Козевъд

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Грижи за новородените агнета

Първите два дни, след оагването – на педали

           Ето какво съветват англииските експерти своите овцевъди:
Оптимизирайте процесите, за да намалите смъртността.
Средно 10-25% от общия брой смъртни случаи, от агнета, се наблюдават през първите 48 часа след раждането. Това обаче, може да бъде намалено до 5%, като се подобрят условията при агненето. От решаващо значение е намаляването на разпространението на бактериалната инфекция. В идеалния случай почистването на кошарите, след всяка оагнена овца, би било най-ефективният начин за намаляване на натрупването на бактерии в околната среда; но това не винаги става. Използването на високо абсорбиращ кондиционер за легло, който също съдържа дезинфектант, е управляем начин, за намаляване на вероятността от разпространение на болестта от животно на животно.
Осигуряването на овцете достатъчно площ в обора, е друг прост метод за намаляване на риска от смъртни случаи, причинени от задушаване. Препоръчва се индивидуалните клетки да са поне 3m², за да се гарантира, че овцата с агнето има достатъчно място.
Осигуряването на бърз достъп на агнета, до качествен източник на коластра, независимо дали е от майките или от изкуствен източник, е също друго важно условие. Силно препоръчваме да имате натурална или изкуствена коластра, която да съдържа високо съдържание на коластрална мазнина, да съдържа концентрирана изсушен коластра, овче мляко и протеини от яйца.
И накрая, значението на дезинфекцирането на пъпа, като част от рутинната агнешка процедура, не може да бъде подценено. Пълното потапяне на пъпа в 10% разтвор на йод в рамките на първите 15 минути от живота, ще помогне да се избегне пъпът да е потенциален източник на инфекция. Това е особено важно за агнета, родени на закрито. За допълнителна линия на защита, можете да потапяте пъпа отново, два до три часа по-късно.
Въпреки че има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид по време на агнето, фокусирането върху тези три управленски фактора – хигиената, управлението на коластрата и потапянето на пъпа, ще помогне да се увеличи оцеляването на агнетата, здравето и в крайна сметка стигане до долната граница на смъртност.
Овцевъд & Козевъд – Емил Добрев- Англия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук