Грижи за новородените агнета

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 МИНУТИ

Национална служба за съвети в земеделието

Най-критичния период за здравето и развитието на приплодите е след тяхното раждане. Смъртността от оагването до 15 дневна възраст достига 50 – 75 % от общата смъртност. Най-голям е процента на отпадане през първите 2 – 3 дни след раждане, поради обстоятелството, че върху организма на новороденото започват да въздействат всички фактори на околната среда – температура, влажност, скорост на движение на въздуха, качество на коластрата, микроорганизмите попаднали в организма на новороденото чрез дишането, храненето, пъпната връв и т. н.

Храненето е един от определящите фактори за развитието на агнетата и оптимална изява на тяхната наследственост. През първите дни от живота коластрата е единствената и незаменима храна за новороденото.Тя е абсолютно необходима за здравето и живота, защото съдържа антитела и всички необходими за жизнените функции на новороденото вещества, като спомага за стимулиране перисталтиката на червата и отделянето на мекониума. Забозаването на здравите и нормално родени агнета обикновено става през първите 15-20 мин. или трябва да стане най-късно до 2-3 час след раждането им, защото лигавицата на тънките черва е най-пропусклива за антителата през първите 24 часа след раждането, а също и съдържанието на антитела в коластрата става незначително 24-30 часа след оагването.

Веднага след оагването е необходимо да се провери дали овцата има достатъчно коластра и да се издоят първите няколко струйки, с цел отпушване на каналите и отстраняване на микроорганизми които са в най- голямо количество в тях и биха могли да предизвикат стомашно-чревни инфекции. Ако майката няма достатъчно коластра е необходимо да се взема от друга овца.

Най-добре е фермера да разполага със замразена коластра за такива случаи или в краен случай може да се използва коластра от крава. Освен от ненавременно забозаване агнетата умират от травми от раждането, стомашно-чревни инфекции, хипотермия (понижена телесна температура вследствие на изстиване) и др. Много често при недоимачно хранене на овцете, агнетата заболяват от ензоотична мускулна дистрофия (беломускулна болест). Най-често това се дължи на недостиг на селен и витамин Е. За това профилактично при новородените е необходимо да се прилага селен в дози по 1 -2 мг на агне през първите 3-5 дни след раждане.

През първите 15 – 20 дни растежът и развитието на агнетата зависят изключително от майчиното мляко. За 1 кг прираст през този период на агне е необходимо 5 литра мляко.

Ако някои овце – майки нямат достатъчно мляко за изхранване на агнетата си, то те се подхранват с биберон или се пускат при друга майка с по-висока млечност. В тези случаи те се кърмят по следния начин: до 10тия по 5 – 6 пъти дневно, от 10тия до 30тия ден по 3 пъти, преди отбиването по два пъти дневно.

При изкуствено хранене на агнетата с краве мляко, добри резултати дава следната схема: първите 5 дни агнетата се хранят 6 пъти дневно, от 5-я до 15-я ден – по 5 пъти, от 15-я до 30-я ден – 4 пъти, а след това по 3 пъти дневно. Дневната дажба краве мляко следва да бъде от 5-я до 10-я ден – 250-400 гр., от 11-я до 20-я ден – 400 – 700 гр., от 31-я до 45-я ден – 950 – 700 гр., от 46-я до 60-я ден – 700 – 600 гр.. След 30-я ден цялото мляко може да се замени с бито мляко.

След 10-15 ден агнетата започват да приемат малки количества доброкачествено люцерново или детелиново сено и концентриран фураж. Тези фуражи се предоставят на агнетата на воля в специална хранилки, до които овцете не могат да достигнат. Количеството на приеманите фуражи зависи от количеството на избозаваното майчино мляко. Особено полезен е овесът – едро смлян и пресят от плявата. Слага се постепенна по 20 – 50 гр. на глава и се увеличава. Постепенно се включват шротове и пшенични трици, ечемик, царевична ярма, като към края на втория месец концентрирания фураж достига 150 – 250 гр. дневно. Ориентировъчните количества са както следва: до първия месец – 20 гр. ярма, I- II месец – 100 гр. ярма и 30 гр. кюспе; II – IV месец – 150 гр. и 50 гр. кюспе. Много добре е на агнетата да се дават сочни фуражи и висококачествени силажи. Важното е да не се пропускат и минералните добавки – 3-5 гр. креда на глава. Агнетата трябва да имат винаги прясна вода за пиене.

Освен правилното хранене и добър микроклимат, наложително е агнетата да бъдат внимателно наблюдавани. За състоянието на агнетата се съди по поведението им. Когато агнето е омърлушено, върви бавно, сгърчено, трябва да се провери дали майката има мляко, дали не е престанала да го кърми поради заболяване на вимето. Здравите добре развиващи се агнета проявяват голяма жизненост, тичат, скачат, имат добър апетит. Очите им са блестящи, тялото не е много замускулено, но е с добре развита костна система, вълната е чиста.

При подготовка за агнилната кампания много важна предпоставка за правилно отглеждане на новородените животни е изграждането на единични боксове за майките с малките. В тях майките трябва да прекарат няколко дни, докато приемат новородените и те укрепнат. Обикновено при нормално развитие на новородените 5-6 дни са достатъчни. При дзвизките родили повече от едно агне този периода трябва да е по-дълъг.

За лесно и удобно обслужване, оагнените овце се групират в по – малки групи. Овцете с агнета на еднаква възраст и едрина се групират в отделна група, овцете с близнаци и по – слаби агнета в други групи. Колкото по – малки са групите толкова по добре се развиват агнетата. За най-добре развитите жизнени приплоди такава група от 5­6 майки може да се сформира още на 2-3 ден, а за останалите – след 7-8 ден.

За майките родили близнаци се полагат по-специални грижи. Те трябва да се хранят по-добре, по-дълго време да са в единични боксове. След това в общите боксове да са в по- малка група. Така 4-5 дни след раждането могат да се групират по 5-6 майки с близнаците си. След 15-я ден могат да се обединят в по-големи групи или да се смесят с единаци. Смята се, че по този начин, близнаците на които не достига майчиното мляко, могат да минават под друга майка да бозаят. За по-доброто отглеждане и запазване на агнетата не трябва да се бърза с уголемяване на групите.

В по-малките групи новородените и техните майки привикват по-бързо, по-лесно се намират и агнетата се развиват по-добре. Стремежът на всеки фермер трябва да бъде насочен към нормално и правилно отглеждане на агнетата близнаци, защото от селекционна гледна точка за повишаване на възпроизводителната способност на стадата е увеличаване на близненето, като за разплод е необходимо да се оставят майки и кочове родени като близнаци.

6 КОМЕНТАРИ

  1. четири ojanjila?? дано да е късмет на собственика и да се възползва от него. ❤️🥂

  2. Браво добър ствет ама за кого ???То няма човек който е животновъд и да не го знае !!Далие бил той овчар козар кравар или биволар!!!Повечето животновъди са добили знанията си от опит защото нямаше почти семейство по селата което да е нямало животни от време оно.

  3. Ле-леее,четворка!Браво,но и да му мислите за нужните грижи….Пу-пу….да не ги урочасам…Да са ви живи и здрави!Успех!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук