Трудни раждания при овцете и козите

време за прочит: 3,5 минути

Както се казва, всяко начало е трудно. И ако имаме много нормални и леки раждания при овцете и козите, винаги се случва и по някое трудно раждане.

В материала Нормално раждане, всичко си беше нормално. Само да гледаш и радваш на новородените. Днес ще се спрем на трудните раждания.

Крак или двата крака обърнати назад
Ако единият или двата крака са назад, трябва да поставите копитата на агнето в дланта си и да ги насочите напред. Малко агне може да бъде изтеглено, ако един от краката е назад. Ако не сте в състояние да приведете краката напред, трябва да се сложи „агнешко” въже върху единия или двата крайника, да натиснете главата назад толкова далеч, за да може краката да се изтеглят напред.

Връщаме и завъртаме главата
Ако предните крака са напред, но главата е назад, ще трябва да избутате агнето обратно в матката, за да можете да завъртите главата. Трябва да прикрепите агнешко въже към всеки крак, за да не ги загубите.  Агне със счупена челюст не може да бозае и вероятно ще умре. Можете да използвате очните гнезда, за да издърпате главата на агнето.

Непропорционален размер (плътно раждане)
Много от трудните раждания се дължат на непропорционалния размер на агнето и майката. Това може да бъде резултат от голямо агне, малък тазов отвор при майката или и двете. Най-често се среща при млади овце и стада, които имат повече единични раждания. Нежното, но твърдото съдействие обикновено ще облекчи проблема. Може да се наложи да издърпате кожата над главата. Издърпването на единия крак навреме също може да помогне.

Агнето е обърнато
Тежко е раждането, когато агнето е разположено назад, като задните крака са прибрани под тялото и само опашката е близо до отвора. Подобен тип раждане е често срещано, овцете се напрягат дълго и раждането е трудно.
За да помогнем на родилката, първото нещо, което трябва да направите, е да изкарате задните крака напред. След като задните крака са напред, трябва бързо да извадите агнето, защото пъпната връв обикновено се къса, агнето ще започне да диша и рискувате то да се удави в собствените си течности.

Подута глава
Ако главата дълго време е извън вулвата, обикновено се подува. Езикът може да стърчи. Въпреки че може да изглежда студено и мъртво, агнето може да оцелее за дълго време в това положение. Ако главата е покрита със слама и изпражнения, тя ще трябва да се измие, преди да бъде върната в матката. Трябва да се използва много смазка. Маргаринът е отлична смазка за тази цел. Ако агнето е мъртво, често е по-лесно да се отстрани главата.

Едновременни раждания
Понякога агнетата започват да се раждат с преплетени крака. Преди да се опитате да извадите тези агнета, трябва да определите кои крака принадлежат на коя глава. Може да се наложи отблъскване на едно агне, за да се осигури лесното изваждане на другото.

Мъртви и деформирани агнета
Премахването на мъртвите и деформираните агнета, често изисква ветеринарна помощ. Деформираните агнета често не могат да преминат през родилния канал. Ако агнето е умряло скоро, възможно е да се извади от майката, но агнетата, които са мъртви от известно време, често трябва да бъдат изваждани на парчета.
Ако в стадото по време на агнилната кампания имате много проблеми по отношение на раждането трябва да разберете защо се случва така. Например, много големи агнета могат да означава, че прехранвате овцете си по време на късна бременност или сте използвали кочове от едри породи. Освен това женските не трябва да се заплождат, докато не се развият достатъчно. Правилото е да не се заплождат, ако не са достигнали приблизително 70 процента от теглото на възрастните..
________________________________________
След нормално агнене, овцете обикновено се грижат за новородените си агнета. Най-добре е да не се намесвате. В някои случаи е необходимо да се избърше слузта от агнешките ноздри, за да се позволи дишането. Трябва да сте сигурни, че овцете обгрижват  своите си агнета и им позволяват да бозаят. Едно енергично агне ще стане и забозае в рамките на половин час до час след раждането. Уверете се, че всяко агне получава и избозава достатъчно коластра, първото мляко, произведено след агненето.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук