Топ статия: АНАЛИЗ – брой животни 2020 г

време за четене: 3 минути

Броят на животните са най- важния показател, когато стартира една стопанска година. След това идват другите фактори – пол, порода, възраст, продуктивност и още поне двадесет други.

МЗХГ публикува не окончателна справка за броя на селскостопанските животни в края на миналата година. Независимо от това, може да се направи анализ каква е ситуацията в момента и какви са прогнозите за производство през тази година и какво ще се случи през следващата 2021 г.

Като обща визия на справката може да се каже, че минусовото присъствие е почти на сто процента.

Изключение има само при биволите, където има ръст от 6.4%.
Не трябва да се заблуждаваме обаче. Става дума за  1200 биволици в повече. Освен това, тези животни въобще не се вписват в схемата за изхранване на обществото. Официалната реализация на техните продукти е нищожна, вероятно и износа е на същото ниво.
Веднага се задава въпросът, защо се увеличава броят на животните, като няма производство и реализация на продукция. На този въпрос си отговорете вие.
Понеже почнахме с биволите, нека да завършим с данните. Тази година също може да имаме лек ръст нагоре,  защото броят на оставените млади разплодни животни, също не е малък.
Към тази справка има само един въпрос.
Къде са мъжките малачета и къде е млякото?

При говедата имаме намаление с 3.4% в сравнение с 2018 г., в цифри това са 17 900 бр. Най-осезателно, но съвсем нормално  е намаление на броя на млечните крави с 8.1% или близо 20 000 броя.
За сметка на това, обаче имаме ръст при т.н други крави с 10 000 бр или намалението, като цяло за кравите е 9700 бр в сравнение с 2018 г. Всъщност, тези цифри са напълно в унисон с това, което става в Европа. Намаление в стопанствата на кравите за производство на мляко с 2-3%, но в същото време има увеличение на производството на мляко, защото средната млечност расте. У нас имаме също увеличение на общо полученото мляко,сега чакаме следващата информация расте ли средната млечност.

По отношение на бройките крави, трябва да се води отчет на истинските месодайни крави и на другите, които не са,  по света ги водят, като крави с бозаещи телета. Не е реалистично за една година месодайните крави да нарастват с 30 000 бр, както имаше публикувано в една информация. Трябва да се прави разграничения при направленията, защото може пак да стигнем до парадокса в магазината мрежа да четем етикети, като „Месо от месодаен Холщайн”.
Наличните 18800 юници над две години са напълно недостатъчни за извършване ремонт на стадата, камо ли за възпроизводство. Дори и от другата категория юници – между една и две години, половината да се отелят тази година, ремонта няма да е повече от 40 000 бр.
Тука говорим за цялото говеждо стадо, а не за някое от направленията.
Трагедията е при животните за клане. Сигурни имаме около 13 000 бр над 12 месеца,  и в най-добрия случай още 50 000 от категорията телета под една година.
За какви пазари говорим, за какъв износ.
Например Аржентина изнася за Турция 50 000 телета натоварени на един кораб.

Като изводи:

 • Броят на кравите млечно направление ще продължава и занапред да намалява;
 • Задължително повишаване на средната млечност от крава, за да се запази досегашното производство на мляко;
 • слагане ред в месодайното направление; разграничаване на чистите месодайни крави от тези – крави с бозаещи телета;
 • увеличаване продуктивността от биволите. С 2600 малачета под една година, няма да имаме и за пастърма.

При овцевъдството картинката по отношение броят, също не е добра. Имаме намаление на всички категории овце със 75 000 бр. По-важното е, че намалението при овцете-майки за една година е с 48 000 бр, и в момента имаме по-малко от 1 071 000 овце-майки. Броят на женските шилета не е отразен в справката, но едва ли е по-голям от 50000 бр, което означава осигуряване на ремонт едва 5%, при необходимост поне 20%.

Като изводи:

 • През следващата година, също ще имаме намаление на броя на овцете, защото нямаме разплоден материал, дори за ремонт на стадата;
 • Броят на кочовете е достатъчен и съгласно изискванията на 50 овце ще бъде осигурен по един коч;
 • Очаква се тази година по-високи изкупни цени на овчето мляко, което обезателно ще изиграе позитивен ефект за овцевъдството. Ако това не се случи, след години и да се дава по едно евро за кг мляко, няма кой да седне зад стъргата. Излезеш ли от залата за доене, няма връщане.

Броят на козите е намалял с 43 000 бр за една година, а на козите-майки с 37 200 бр. Наистина голямо намаление на популацията за една година. Има оставени 17 000 ярета, дори и всичките да са за разплод, определено няма да стигнат, което означава намаление на козите-майки.

Като изводи:

 • Следващата година пак ще има намаление на броя на козите;
 • Оставения ремонт е крайно недостатъчен;
 • Броят на пръчовете е достатъчен, въпросът е качеството;

Генерални изводи:

 • Броят на отглежданите крави, овце и кози намалява;
 • Малко или много, това ще се отрази и на производството и съответно на преработката;
 • Веднага дискусия по въпросите на говедовъдството – млечно, месодайно, автохтонно;
 • Веднага дискусия по въпросите на овцевъдството и козевъдството;
 • Дискусия и по въпросите на производството от биволовъдството;
 • Дискусия по въпроса – как да изглежда нашето животновъдство – бизнес или социална помощ;
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук