2 част: Кои овцевъди ще останат на пазара?

време за четене: 2 минути

Едно интервю на Михаил Михайлов
пред в-к “Български фермер”
Жени Владинова

Свързани статии:
1 част: Кои овцевъди ще останат на пазара?

В кланиците са влезли близо 250 000 агнета от едно поголовие от над 1 млн.

Ето и конкретен пример в цифри, че най-големият проблем на овцевъдството е продукцията. Медиите непрекъснато пишат какви субсидии са получили овцевъдите, но за производството и проблемите нищо, подчертава Михайлов. По негова оценка единствено лидерите на НОКА съвсем обосновано изтъкват причините за негативите. И по-важното правят доста неща през годината, за да създадат условия за правилното реализиране на продукцията. Съвсем правилно от тяхна гледна точка обаче не се спират на производството. Изтъкват единствено ниските изкупни цени на млякото. Но едва ли само това е причината.

Тогава веднага идва въпросът как в тези условия българските овцевъди успяват да реализират рентабилност? Защото само тя би им позволила да реализират приходи и да поддържат селекцията. Според Михаил Михайлов тук е в сила принципът, щом едно производство не намалява, значи осигурява добри приходи за фермерите

Овцете засега се запазват, а като бройка стадата над 300 бр. овце се увеличават, което означава, че печелившият модул е над тази цифра. Но моят събеседник ми припомня, че у нас няма анализи. Защото му задавам въпроси, на които трябва да отговорят хората, на които им се плаща за това. Става дума за един куп институти и хора на науката. Да седнат, да оставят фундаменталната наука за известно време и да анализират от “А” до “Я” овцевъдството ни. Ако това не се направи в най-скоро време, обществото, проверяващите ни ще искат отговори. Все пак всеки ден медиите ни заливат с информация какви помощи са получили овцевъдите. След такъв анализ ще видите, че нещата стоят по съвсем друг начин,
категоричен е Михайлов. Според него по въпроса за селекцията отговор трябва да се търси от развъдните асоциации. По негова оценка някои от тях работят добре. Например козевъдната асоциация, маришката овца, синтетичната линия. Първите почват работа по изкуственото осеменяване и ембриотрансвера. Другите вече имат производство на кочлета и евентуално тестажа им. Така че определено има раздвижване в селекцията, е оценката на Михаил Михайлов.

И стигаме до най-важния въпрос, гарантиращ приходи – какъв е пазарът на овче месо и мляко у нас и дава ли възможност на фермерите да участват в него. Или той е запазена територия за прекупвачи и преработватели? Още повече, че пазарът на овцевъдната продукция се дели на три – мляко, месо и разплодни животни. Само при последните сякаш нещата са най-изчистени,
уточнява Михайлов. Според него са малко чистопородните стада, рядко започва да се спазва изискването един коч на 45 овце.
И най-важното – овцевъдите, които ще останат на пазара, осъзнават, че без подобрение на породата няма да минат. Нарочно не употребих думата селекция, да не би някой да си помисли, че щом имаш чистопороден коч и правиш селекция, вметва Михайлов.

Вторият пазарен продукт е овчето мляко. Неоспорим факт е, че с години не могат да се разберат производители и преработватели. На тази тема се стига до абсурди: първо, хем нямаме мляко, хем не даваме цена. Второ, стигаме и дотам – уж сме “най-овцевъдната” страна, за каквато се смятахме а миналата година, а внесохме 500 кг овче мляко! А що се отнася до разликите в цените у нас и в ЕС – те са в рамките на 20 до 80 стотинки.
Наистина при гърците има период, когато дават 1 евро/ кг, но това е за декември и януари. След това цената се върти около 80 цента. В Италия цените на овчето мляко в началото на тазгодишната миналогодишната кампания падат на 60 цента и трябваше фермерите “да покажат тоягите”, за да се вдигне цената с 10-ина цента нагоре. Фермерите в държавите от ЕС получават добри цени, но произвеждат мляко поне 150 дни.Освен това получават от овца доста повече от сто литра мляко, а у нас заветната цифра е 35 кг. А у нас Ние искаме до Великден агнето да е при майката, за да се намалят раходите. След това да го продадем. И да почнем  да доим през май до края на юли и да ни плащат през тези три месеца по 1.80 лв. за килограм. Просто няма да стане! Всеки си има бизнес план и трябва да го следва, напомня правилата Михаил Михайлов.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук